Бан Ки-Мун: Световната среща на върха ни показа новия курс на действие

05-24-2016Closing
Снимка: UNOCHA

Проведената двудневна среща на високо равнище в Турция през изминалите дни беше първата по рода си световна среща, която успя да събере на едно място редица правителства, хуманитарни организации, хора, засегнати от хуманитарни кризи и нови партньори, включително от частния сектор, за да бъдат предложени решения на най-неотложните предизвикателства и да бъде определен дневен ред, за да се запази хуманитарната акция като действаща и в бъдеще.

В допълнение на изключителното постижение – а именно реализирането на подобен тип събитие, Бан Ки-Мун призова за превръщането на поетите ангажименти в реални действия за едно по-добро бъдеще, съобщава UN News Centre.

„Световната хуманитарна среща на високо равнище беше едно уникално събитие с вид и същина“ каза г-н Бан в Истанбул, Турция на втория и последен ден от срещата на високо равнище, посветена на подобряване на хуманитарната система и облекчаването на страданието на милиони хора по света.

„Ние имаме цялото богатство, знания и информираност, за да се грижим по-добре един за друг. Но ние се нуждаем от действия, въз основа на петте основни отговорности на Програмата за човечеството“, подчерта той, имайки предвид принципите, ръководещи стотиците прояви, организирани в двудневната конференция.

В обобщен вид, световната среща на върха събра 173 държави-членки, 55 държавни глави и правителства, около 350 представители на частния сектор, както и над 2000 души от гражданското общество и неправителствените организации.

Всички те, заедно обсъждаха различни важни теми и поеха много ангажименти на теми като осигуряване на качествено образование за децата и младите хора, живеещи в зони на конфликт и криза; ефективност на инвестициите за реакция при извънредни ситуации; изграждане на глобално партньорство в помощ на страните, които са най-застрашени; изграждане на безопасни зони и стабилност за обществата.

Въпреки всичко, генералният секретар изрази разочарованието си, че някои световни лидери не са могли да присъстват на срещата в Истанбул, особено страните от Г-7, с изключение на канцлера Ангела Меркел, която присъства и взе участие още в първия ден от събитието.

„Те са едни от най- щедрите дарители на средства за хуманитарни действия, но аз призовавам за тяхната по-голяма ангажираност, особено в търсенето на политически решения“, подчерта той, отбелязвайки, че „съгласуването на интересите на такова разнообразно съзвездие от актьори е едно предизвикателство“.

Говорейки по време на заключителната церемония с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, г-н Бан допълнително подчерта, че срещата изобщо не е крайна точка, а дори повратна такава.

„На Общото събрание на ООН през септември, аз ще докладвам за постиженията на срещата на върха, отбеляза той. „Аз ще предложа начини как да постигнем реални резултати над ангажиментите си чрез междуправителствени процеси, форуми, междуведомствени и други механизми“, заяви Бан Ки-Мун.

Източници: UN News Centre

Изготвил: Радостина Ненкова