[:bg]„Варна – Европейска младежка столица 2017“ стартира с конференция за социалните иновации и неформалното учене[:]

1
2337

[:bg]

В периода 20-21 януари във Варна се проведоха поредица от събития, посветени на социалните иновации, неформалното учене и младежките политики, с което се постави начало на програмата на новата Европейска младежка столица. Национален форум за социални иновации, международна конференция „Неформално учене за заетост“, младежко изложение и младежка музикална програма са само част от вълнуващите събития, които нашата морска столица приюти.

Ден 1 – 20.01 – Национален форум, посветен на социалните иновации в Юнашкия салон

Денят започна с няколко приветствени речи от страна на Лилия Христова (директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна), Конър О’Нийл (представител на Европейски младежки форум), Илина Мутафчиева (председател на Национален младежки форум) и Яна Вангелова (председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България).

Панел 1 бе на тема „Социални иновации и ролята на бизнеса и младите в процеса на създаването им“. Модератор бе Лора Любенова (член на борда на ЕМФ, мандат 2014-2016), а лектори бяха:

 • Саша Безуханова (основател на платформата MOVE.BG) -европейската столица като катализатор  на новата идея за глобална свързаност;
 • Огнян Гъдуларов (обучител-експерт към НЧ „Бъдеще сега“) – създаване на новаторски модели за младите хора;
 • Мая Донева (Социална Чайна, Варна и обучител към ЕМФ) – Социалната чайна във Варна – социално предприятие за млади хора;
 • Мирчо Христов (изпълнителен директор на сдружение „Варна – Европейска младежка столица) – социалните иновации на „Варна – ЕМС 2017“

Mодератор на Панел 2: „Добри практики за социални иновации във Варна и в България“ бе Александра Мирчева (зам.-председател на Национален младежки форум и Български младежки делегат на ООН), а презентатори бяха:

 • Юра Драганова (директор човешки ресурси на Солвей Соди)
 • Диян Димов (Сдружение на чуждестранни и местни студенти Моментум – Варна)
 • Карлос Сантос (100% Youth Cities)

И последният част от конференцията за социални иновации бе Панел 3: „Професията „социален иноватор“ – що е то?“. Модератор отново бе Лора Любенова, а лектори:

 • Антония Бойкова (IloveVarna)
 • Светлозар Петров (основател и съсобстваник на JobTiger)
 • Любомира Велчева (директор на фондация „Международна награда на херцога на Единбург“ – България)
Събитието се отразяваше в реално време чрез графично изобразяване, благодарение на графичния фасилитатор Розалина Недкова

Ден 2 – 21. 01. – Международната конференция „Неформално учене за заетост“

На конференцията организаторите й от НЧ „Бъдеще сега“ представиха в детайли резултатите от своя двугодишен проект, реализиран с подкрепата на ЦРЧР и програма Еразъм+, на територията на България и Румъния. Главни презентатори бяха обучителите-експерти към НЧ „Бъдеще сега“ Теодор Василев и Огнян Гадуларов , заедно със своя колега от Румъния – Богдан Романика (Dreams for Life) и участници в проекта от България и Румъния. Основна цел на проекта им е да подпомогне младите хора в развитието на компетенции за тяхната реализация на пазара на труда. Това те постигнаха чрез подобряване резултатите от младежката работа чрез повишаване капацитета на младежките работници и обучители за прилагане на педагогически методи, насочени към развитие на практически умения у младежите в структуриран процес, базиран на неформално учене. Постигнати резултати са съответно:

 • Дефинирани ключови компетенции, в които не достигат практически умения у младите хора, чрез провеждане на социологическо изследване сред работодатели и младежи.
 • Създаване на методологии и обучителни наръчници и материали за развитие на компетенции.
 • Обучени специалисти (обучители и младежки работници) в страните партньори.
 • Проведени дейности с младежи и проследени резултати след тях.

Конференцията се проведе преди обед и протече в 2 панела.

В Панел 1, който бе на тема „Социалните иновации в неформалното учене и младежката работа“, се включиха Теодор Василев, който говореше за неформалното учене и заетостта, и как от идеи може да се стигне до реализация, Огнян Гадуларов, който обхвана темата на европейско ниво, Богдан Романика, представящ източната перспектива към младежка работа в Европа, и Мадалина Адина Коман, чиято тема бе „Неформалното учене във висшето образование – нови измерения и реалности“.

Панел 2: „Обучение и оценка на младежката работа“ даде възможност на Галина Канчева да представи резултатите от проведената социологическа и обучетелна оценка на проекта „Неформално учене за заетост“. След това Теодор Василев засегна въздействието на проекта на местно ниво и Огнян Гадуларов изясни в детайли иновацията, постигната в оценяването на младежката работа – Assessment center за обучители и младежки работници.

Фотограф – Росен Донев

Следобед събитието се пренесе в Концертна зала и фоайе на Младежкия дом, където настъпи момента за дългоочакваното младежко изложение (Tool Fair). На него всеки можеше да вземе участие в няколко интерактивни работилници, проведени от българските и румънски младежи – участници по проекта на различни теми, свързани с методи и добри примери от неформалното образование, сред които:

 • „Образование чрез изкуство“ и „Креативно писане“ – Наталия Граур
 • „Международната награда на херцога на Единбург във Варна“ – Любомира Велчева
 • „На какво може да ни научи в живота паркурът?“ – Алекс Маре
Фотограф – Росен Донев
 • „Групова динамика – от към овластяване към отговорност“ – Отборът на „Вълчиците“: Лета Панайотова, Галина Канчева, Тихомира Нанева и Лия Савова
 • „Психично здраве и младежка работа“ – Паула Нутас
 • „Импровизационен театър“ – Мария Карбунари
 • „Passion planner – постави мечтите си във времето“ – Лия Савова и Лета Панайотова
Фотограф – Росен Донев

Денят завърши с веселба в ХАЛЕ 3, където бе подготвена музикална програма с участието на млади варненски изпълнители от Rock School, варненското училище по изкуствата, Connection Crew и др.

 

 [:]

1 COMMENT

Comments are closed.