Възпитание на ценностите чрез спорт

0
1458
Снимка: UN
Снимка: UN
Снимка: UN

На 6-ти април бе отбелязан Международния ден на спорта за развитие и мир. Отбелязването съвпадна с началото на лансираната от ЮНЕСКО кампания за промотиране на ролята на спорта в предаването и възпитанието на ценности. В рамките на проекта Организацията пусна анимационен видео клип, книга със снимки и уеб страница посветена на проекта.

ЮНЕСКО се ангажира активно с популяризирането на спорта и физическата активност като дейности осигуряващи възможност за достъп до възпитание на ценности, както в училище, така и на по-глобално ниво – в обществото. Равенство между половете, интеграция, уважение и справедливост са основни ценности свързани със спорта и недългия анимационен клип показва какспортът може да бъде използван, за да вдъхнови учащтите да бъдат по-мотивирани, отговорни и да допринасят за общството.

Книгата с илюстрации „Силата на ценностите възпитавани чрез спорт“  е списана на два езика, английски и френски, като събира 15-те най-добри снимки от конкурса обявен от ЮНЕСКО „Силата на ценностите възпитавани чрез спорт“, избрани измежду 300 снимки на фотографи от 76 страни от целия свят.

Било то в Южен Судан, Казахстан, Мексико, Бангладеш или Куба, спортът осигурява радост, спомага интеграцията, укрепва социалната мобилизация. Каним ви да се присъедините към кампанията и се вдъхновявите от тези затрогващ снимки и истории!

Нашето общество е изправено пред редица пробреми като недохранване, конфликти, бездействие, безработицата – спортът може да се яви като трамплин за социална трансформация, като врата към глобално развитие и като посредник за установяване на едно приобщаващо и отговорно гражданство. Както генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова сподели „спортът е поле от мечти и сила за много положителна промяна – ние трябва да направим всичко, за да може тази енергия да бъде впрегната“. Не само, че спортът е мост между отделните хора и народи, той също може да бъде активен инструмент за преодоляване на стереотипите, за постигане на интеграция и за насърчаване на гражданството.

За повече информация относно „Възпитание на ценности чрез спорт“ може да посетите уеб страницата посветена на кампанията.

ЮНЕСКО е член на „Партньорство за образование”, имаща за цел да се внедри ценностите възпитавани чрез спортните в учебнит програми. Други организации включени в това партьорство са: Международния съвет на спортната наука и физическото възпитание Международен съвет за спортна наука и физическо възпитание, Международния комитет по феърплей, Международния олимпийски комитет, Международния параолимпийски комитет и Световната антидопингова агенци.

Международният ден на спорта за развитие и мир бе отбелязан и от Дружество за ООН в България чрез организирането на традиционен футболен турнир с участието на представители на чуждите дипломатически мисии в страната.

Източник: UNESCO

Изготвил: Велислава Симеонова