В памет на Заха Хадид, творец на мира на ЮНЕСКО

Снимка: UNESCO
Снимка: UNESCO
Снимка: UNESCO

На 31 март, бе съобщена новината за внезапната смърт на световноизвестния архитект Заха Хадид. Тя е единствената жена, носител на престижната награда „Прицкер“, най-престижната награда за архитектура. Отличена е и с множество други награди за приноса си в архитектурата.

Заха Хадид е творец на мира на ЮНЕСКО. Генералният секретар на организацията, Ирина Бокова почете паметта на Хадид с думите:

„Заха Хадид беше архитект визионер и чудесен посланик на професионализма в дизайна и креативността. Тя бе модел на подражание за милиони жени и момичета, желаещи да преминат отвъд границите на изкуството. Тя бе мост между различни култури и силно отдаден творец на мира на ЮНЕСКО, участващ в междукултурния диалог. Имах честта да я определя за творец на мира на ЮНЕСКО за 2010 г. и да посетя много от нейните сгради от Националния музей на изкуствата „Макси“ в Рим до Културния център „Хейдар“ в Баку. Всяко едно от нейните произведения представлява едно обогатяващо преживяване от пространство и духовност, което ще остане като наследство, което да вдъхновява бъдещите поколения от творци и мислители. От името на ЮНЕСКО и от мое име, изразявам съболезнования към семейството и колегите й.“

Заха Хадид е родена в Багдад, дипломира се от Американския университет в Бейрут преди да започне да изучава архитектура в Лондон. През 2004 г. е отличена с наградата „Прицкер“. Нейните иновативни сгради в Европа, Азия и Америка са в основата на културния живот.

Източник: UNESCO