[:bg]Генералният секретар назначи Изуми Накамитсу като Специален съветник за бежанците[:]

[:bg]

632129izumi
UN Photo/JC McIlwaine

Вчера, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви назначаването на Изуми Накамитсу от Япония като специален съветник за предстоящите действия, които ще бъдат предприети, след изминалата среща на върха на ООН, по въпроса за голямото движение на бежанци и мигранти, която се проведе на 19 септември 2016 г.

Накамитсу заема мястото на Карен АбуЗайд от Съединените щати, която приключи своя ангажимент на 31 октомври 2016 г.

През следващите три месеца, Накамитсу ще поеме тези задължения на непълно работно време и ще се отдели от настоящите си отговорности като асистент и помощник администратор на Генералния секретар за реакция при кризи в Програмата за развитие на ООН (UNDP).

Специалният съветник ще предприеме последващите действия след септемврийската среща на високо равнище на ООН за бежанци и мигранти и ще координира участието на органите на ООН, по-специално относно прилагането на Декларацията от Ню Йорк за бежанци и мигранти, и ще оказва подкрепа на държавите членки при изпълнението на техните ангажименти в това отношение.

Накамитсу има дългогодишни заслуги в и извън системата на ООН, включително и в Департамента за мироопазващи операции като директор на региона на Азия и Близкия изток и като директор на отдела за разделение на политика, оценка и обучение.

По-рано в кариерата си, тя заемаше редица позиции в системата на ООН, както в седалището, така и извън него, включително и в екипа на ООН за реформи на бившия генерален секретар на ООН, Кофи Анан, и в операции в областта на Службата на Върховния на ООН комисар за бежанците (ВКБООН) в бивша Югославия, Турция и северен Ирак.

Генералният секретар е изключително благодарен на АбуЗайд за нейната всеотдайна работа и ефективно лидерство в подкрепа на срещата на върха, по въпроса за голямото движение на бежанци и мигранти.

Източник: UN News Centre[:]