[:bg]Гутереш: „Сега е времето“ за независима палестинска държава[:]

Снимка: James Emery/Flickr

[:bg]

Снимка: Photo RNW/ Flickr

По повод навършването на 50 години от избухването на Арабо-израелската война, завършила с окупация на палестинска земя от страна на Израел, Генералният секретар на ООН — Антонио Гутереш отправи призив за основаване на независима палестинска държава.

Върховният комисар по правата на човека и принц на Йордания — Зеид Ра’ад Ал-Хюсеин запази строгия тон на генералният секретар на ООН — Гутереш, който по-рано през седмицата осъди израелската окупация, наричайки я тежко бреме за палестинския народ, което е донесло след себе си цикли на насилие и възмездие.

В речта си за откриване на триседмичната сесия на Съвета по правата на човека към ООН, Зеид определи годишнината като дата, маркираща половин век дълбоко страдание за целия палестински народ. В този ред на мисли той допълни още, че окупацията единствено удължава болката и страданията на хората и от двете страни.

Върховният комисар по правата на човека — Зеид Ра’ад Ал-Хюсеин. Снимка: UN/Flickr

В неделя пък, Human Rights Watch излезе с доклад, уличаващ израелските власти в репресии, институционална дискриминация и систематични злоупотреби с правата на палестинското население, с оглед запазване контрола върху окупираните територии. В труда се цитират най-малко пет категории нарушения на международното право, сред които са злоумишлено задържане, принудително изместване, незаконни убийства и затваряне на ивицата Газа.

Тези коментари бяха провокирани от навършването на 50 години от Арабо-израелската война, разразила се през 1967 г. Днес тя е по-позната като Шестдневната война, тъй като е считана за една от най-кратките войни в световната история. Формалният повод за началото й е блокирането на израелски кораби на Тиранския проток от страна на Египет. Този факт изправя Израел срещу неговите арабски съседи — Египет, Сирия, Йордания и Ирак. В рамките на няколко дни израелската армия окупира Западният бряг, Източен Йерусалим, ивицата Газа и Голанските възвишения. Войната приключва със споразумение за прекратяване на огъня (резолюция 242 на Съвета за сигурност на ООН).

Снимка: Photo RNW/Flickr

Самият Гутереш също припомни, че чрез резолюция 181 на Общото събрание на ООН, приета още през 1947 г., света е припознал правото и на двете страни в конфликта да бъдат независими държави.

По този начин на 14 май 1948 г. бива създадена държавата Израел, но почти седем десетилетия по-късно, “света все още очаква установяването на независима палестинска държава, сподели Гутереш, като подчерта, че сега не е времето да се откажем от тази цел, а напротив, сега е времето за провеждане на преговори, които да разрешат проблема трайно.

Използвани източници

[:]