Стефка Пейкова се намира в средата на снимката.

Разговаряме със Стефка Пейкова, участник в Хакатона за Глобалните цели на ООН в Сидни през 2019 г. и тазгодишен организатор на първият в България Хакатон с поглед върху Целите за устойчиво развитие на ООН.

Стефка определя себе си като аутотелик, което ще рече, човек, мотивиран от дълбоките душевни награди, които можем да пожънем чрез креативност, потапяне в същността на нещата и следвайки „течението“. Тя се занимава с продуктов дизайн и насочен към човека и планетата дизайн на преживяванията.

Какво са Глобалните цели на ООН и защо трябва да се интересуваме от тях?

17-те глобални цели имат силата да създадат по-добър свят до 2030 г. чрез намаляване бедността, борба с неравенството и справяне с неотложността на изменението на климата. Живеем в свят, в който трябва да споделим отговорността помежду ни. Лесно е да кажем „не ме интересува, някой друг ще го свърши, не е моята общност, не е моята планета, не е мой проблем“. Ръководени от Целите, сега, от нас зависи да работим заедно, за да изградим по-добро бъдеще за всички.

Затова и хакатонът носи името на глобалните цели – за да заявим единно готовността си пред нас, пред родината и пред света, че ни е грижа за природата, за планетата, за равноправието и сме готови да допринесем за устойчив свят, изпълнен с удовлетворение и любов.

Какво представлява Хакатонът?

Първо да уточня – не, не трябва да може да кодираме. Още наричано „JAM“ или Хакатон за глобалните цели, това e двудневно събитие под формата на забързан „дизайнерски спринт“ – метод, използван за анализиране и генериране на решения и идеи, чрез използване на допълнителни методи като дизайнерско мислене и съпричастие в действие. Целта на събитието е да накара хората да се замислят над това как може да сме част от бъдещето, да повдигне увереността ни при намиране на идеи и да генерира креативни решения на местни проблеми. Дори и фразите да ви звучат префърцунено или малко „извънземни“, това са просто инструменти, които ни помагат да търсим и намираме решения за кратко време, които да действат в дългосрочен план, влияейки положително на хората, природата и планетата. Не трябва да сме дизайнери, за да градим идеи и размишляваме над съществуващи проблеми.

Какво е усещането да участваш в подобно международно събитие?

Абсолютно невероятно! Променя мирогледа за това какво се случва по света. Дава много повече от разширяването на разбирането ни за заобикалящите ни проблеми. Показва ни друга перспектива, в която можем, измествайки точката си на мислене да изненадаме и самите себе си от чудесата, които можем да сътворим когато сме единни. През 2019-та участвах в събитието в Сидни, Австралия и адреналинът и вълнението са неописуеми. Срещаш хора с различни идеи, обединени от сходни цели, и някак измежду различията се ражда нещо неописуемо, което погъделичква душата ти. Тръгваш си с нагласата, че промените тепърва предстоят и ти можеш да допринесеш.

Къде по света се провеждат подобни събития?

Провеждат се в над 95 града по целия свят, като почти всички участващи градове го организират в синхрон.  Всяка година броят на участниците, желаещи да са част от движението за промяна, се увеличава. Тази година например сред заявените до момента страни участници са Австралия, Гърция, Германия, Турция, Ирландия, Индонезия, Италия, Испания, Канада, Китай, Латвия, Мексико, Обединеното Кралство, САЩ,  Чили, Франция, Холандия и Швеция. Невероятно вълнуващо е да се присъединим и ние от България към глобалния океан от мечтатели.

Спомена, че и България ще се включи тази година. Къде и кога ще се проведе събитието?

В първото ни издание имаме честта да сътрудничим с WWF България и Грийнпийс България, които ще ни подкрепят с невероятни ментори. Тяхната роля ще бъде да напътстват участниците относно проблемите, свързани с околната среда, борбата с промяната на климата, възобновяемата енергия и изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.

Събитието ще се открие на 18-ти септември в 17:30 ч., и ще се проведе през целия уикенд на 19-ти и 20-ти септември. Пълната програма ще бъде публикувана във фейсбук страницата на Global Goals Jam Plovdiv, така че следете пространството за повече информация.

Как ще мотивирате хората да участват?

Искаме да отбележим, че участието е напълно безплатно и свободно. Единственото, което се изисква е да попълните формата за участие.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а участниците от най-добре представилия се отбор ще спечелят настолна игра „WheelVille“. Тя е първата настолна игра на WWF и е плод изцяло на ентусиазма и усилията на екипа в България. Посветена е на опазването на кафявите мечки в България – най-големият и най-символичен бозайник по нашите ширини.  Именно затова я избрахме за награда за първенците в събитие, изградено на идеята за по-добър свят. Искаме да дадем пример как всички имаме силата да изберем какво даваме и купуваме.

Играта също е един прекрасен начин на играещите я да продължат да учат в сферата на кръговата икономика, употребатана ресурси умно и разумно и развиване на собствен бизнес, който е щадящ към природата.

Както Хакатонът за Глобалните Цели, така и  WheelVille стремят да ни припомнят, че разцветът върви ръка за ръка с чистата природа, от която всички се нуждаем.

Кой може да участва?

Абсолютно всеки, без значение от местожителството. Няма граници за възраст и професия. Единственото нужно е ентусиазъм, положителна нагласа и поемане на отговорност за участие. Поради мерките за безопасност, за пръв път, ще проведем събитието в онлайн формат, което е още по-голямо предизвикателство , но в същото време изключително вълнуващо.

Каква е добавената стойност от Хакатона?

Идеите и създадените решения се споделят с всички останали страни участници в Джама за Глобалните Цели на ООН. Въпреки, че идеите решават местни проблеми, ние сме убедени, че приложимостта им може да бъде практична и за някоя друга държава. Хакатонът е банка от идеи , с които се опитваме  да мотивираме хората да мислят активно как може нещо, което ни притеснява да се подобри. Също така, ако някоя от организациите ментори, сметне, че определено решение е функционално и приложимо, ще имат възможността да изследват практичността му, както и дали може да предприемат стъпки в осъществяването му.

Стеф казва, че „отлагането е крадец на времето“ и призовава всеки, който има желание и идеи за един по-добър свят, да се включи в предизвикателството Хакатон Цели за устойчиво развитие на ООН в Пловдив.