[:bg]Десетки хиляди напускат Алепо преди спешните преговори в ООН[:]

0
814

[:bg]

8556476515_be86308de4_z-1
Снимка: Foreign and Commonwealth Office

Повече от 50 000 души са напуснали град Алепо — вторият по големина град в Сирия, който продължава да е обект на интензивни бомбардировки, извършвани от правителствените сили. Миналата сряда 21 души загинаха вследствие на нападенията.

По думите на говорителя на Службата за координация по хуманитарни въпроси към ООН (OCHA) над 16 000 цивилни граждани са се присъединили към потока от хора, напускащи източен Алепо. Междувременно Съветът за сигурност на ООН подготвя спешни разговори относно продължаващите от 2012 г. насам бойни действия в сирийския град.

Правителствените сили в Сирия са възобновили нападенията в разделеният град, като артилерийски огън уби най-малко 21 цивилни граждани в източната част на Алепо в сряда сутрин, потвърди Сирийската обсерватория по правата на човека.

През последните дни цивилното население масово напуска източните части на града, държани от бунтовническите сили. Някои са пристигнали в райони, контролирани от сирийското правителство или кюрдски територии с “препълнени куфари”, докато другис празни ръце и само дрехите на гърба си”, съобщават пратеници на вестник Guardian.

Заместник-генералният секретар по хуманитарни въпроси, Стивън О’Брайън изрази загриженост относно населението в града. Според него в момента няма функциониращи болници и всички официални хранителни запаси са на привършване в източен Алепо.

Същевременно, безпощадните бомбардировки в райони с цивилно население не стихват и в западен Алепо, убивайки и ранявайки десетки цивилни граждани. По първоначални данни над 20 000 души са били разселени през последните седмици. Още стотици хиляди пък са затворени в източен Алепо. В тази връзка ООН напомни, че разполага с хора на терен, които да предоставят продукти от първа необходимост и имат готовност да окажат незабавна помощ.

Службата за координация по хуманитарни въпроси на ООН, обяви от своя страна, че още 700 000 души се намират в обсадени области в страната, като това са най-вече селските райони около Дамаск, които се държат от правителствените сили.

Призовавам всички страни в конфликта да вдигнат обсадата, да гарантират че цивилното население и гражданската инфраструктура няма да пострадат и да предоставят на хуманитарните организации безопасен и безпрепятствен достъп за животоспасяващата помощ за разселените лица и тези под обсада, каза още Стивън О’Брайън.

Върху материала работи: Александра Александрова

Източници[:]