Децата бежанци и кризата

0
1441
Снимка: Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov
Снимка: Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov
Снимка: Wikimedia Commons/Mstyslav Chernov

Войната в Сирия навлезе в шестата си година, а съдбата на засегнатите от конфликта не дава индикации към подобрение. Ситуацията на границите на Македония и Гърция е особено усложнена.

Бежанските лагери в Гърция и Македония, които се намират на основния маршрут на бежанците към Централна Европа, са препълнени. Хиляди деца биват принуждавани да напуснат своите домове, заедно с родителите си в търсене на по-добър живот. За съжаление, това, което срещат е студ, глад и ниски хигиенни условия на живот.

В целия хаос децата страдат най-много. Те са принудени да спят навън в лоши метереологични условия, тъй като палатките не достигат за всички. Липсата на храна, както и посрещането на основните човешки хигиенни нужди, поставя под риск тяхното крехко здраве и добро бъдещо развитие. Посланици към Детския фонд на ООН- УНИЦЕФ от съседните балкански държави описват обстановката по границите като отчайваща. За бягащите от конфликта не е възможен обратен път. Въоръжените конфликти продължават, а засиленият контрол по европейските границите е друга трудност пред тях. Затиснати в капан, от който няма излизане за момента, те често пъти е натъкват на твърде тежки условия.

Много неправителствени организации са на място и се опитват да помогнат с най-нужното: храна, питейна вода и санитарни приспособления, до които не всеки успява да достигне . УНИЦЕФ полага неимоверни усилия да помогне на децата. Организацията, заедно с други агенции на ООН стартира кампания в социалните мрежи, с която призовава към решаване на конфликта и прекратяване на страданията на засегнатите от кризата.

Според проучвания за минала 2015 година, средно 26 000 деца са избягали от родните си места в следствие на въоръжени конфликти в региона на Близкия изток. Поради силната вълна от хора, която навлиза всеки ден в Италия и Гърция, местните власти и организации нямат възможността да окажат помощ на всички. За съжаление, много от децата стават жертва на трафик или други престъпления. В отчаянието си да осигурят по-добър живот за своите деца, някои родители сами доверяват децата си на трафиканти, които да ги отведат към вътрешността на Европа по-бързо. Това е една от последните надежди на тези родители. Животът на много от напусналите бежанските центрове не се подобрява, а често пъти много от тях стават жертва на физическо и психическо насилие.

Всичко това е показател, че грижата за децата бежанци, както и за техните майки е от ключово значение. Необходими са сериозни мерки от превантивен характер за предотвратяване на страданието на най-уязвимите от конфликта.

Изготвил: Мария Белла Донева