Децата и COVID-19

0
1991
Снимка: Pixabay

През последните два месеца непрекъснато говорим за коронавируса и различните последици, които той носи със себе си – здравни, икономически, социални. Една тема, която заслужава специално внимание, е как пандемията се отразява на децата.

Детско здраве

Проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията за периода 12 февруари – 2 април отчита, че едва 1,7% от заразените с COVID-19 в САЩ са деца. Статистиката показва, че децата не са рискова група, но това не означава, че са имунизирани срещу опасния вирус и че няма как да бъдат заразени.

В същото време от Deutsche Welle разказват за швейцарско изследване, което твърди, че децата под 10 години нито се разболяват от COVID-19, нито пренасят заразата. Според швейцарската Федерална здравна служба няма никакви пречки за отварянето на детските градини и основните училища.

Макар да няма консенсус за точните измерение на въздействието на COVID-19 върху физическото здраве на децата, вече е ясно, че продължителната социална изолация и постоянният поток от черна статистика засилват чувството на тревожност и страх у най-младите. Много от тях започват да се притесняват за здравето си и за това на близките си. Междувременно затварянето на училищата и липсата на контакти с приятели и роднини отнемат познатата на децата структура на ежедневието и социалната подкрепа, с която са свикнали, и им пречат да преодолеят страховете си.

Според наръчник на УНИЦЕФ от март 2020 г. относно ключовите послания и мерки срещу COVID-19 децата реагират по различен начин на стреса, като сред най-честите прояви са проблеми със съня, безпокойство и гняв. Наръчникът съветва родителите:

 „Реагирайте на тези прояви, като окажете подкрепа и обясните, че това са нормални реакции на необичайна ситуация. Изслушайте притесненията им и отделете време да ги успокоите и да им засвидетелствате обич, уверете ги, че всичко ще бъде наред, и ги хвалете често.“

Документът се фокусира още върху мерките, които могат да се вземат във връзка с учебния процес. Именно образованието е един от най-потърпевшите аспекти в живота на децата в момента.

Образование

В световен мащаб има около 1.6 милиарда деца, които нямат възможност да посещават училище заради създалата се обстановка. Това означава, че заради временното затваряне на училищата повече от 91% от учениците не могат да посещават класните стаи. Никога преди толкова много деца не са били принудени едновременно да прекъснат обучението си или да променят начина, по който то се провежда.

УНИЦЕФ работи за продължаването на обучението в десетки страни. В Руанда например образователната система се възползва от радиото като комуникационен канал за учебните занятия. Благодарение на УНИЦЕФ повече от 100 радио сценария, фокусирани върху основни познания по грамотност и математика, са пригодени за нуждите на учениците в страната. 

В Украйна организацията помага на Министерството на образованието и науката чрез предоставяне на различни материали за дистанционно обучение. Страната е една от първите, които са внедрили глобалната платформа за учение Learning Passport, създадена от УНИЦЕФ и Microsoft от началото на пандемията. Подобни са мерките и в страни като Виетнам, Източен Тимор, Кот д‘Ивоар и Северна Македония, където хиляди деца освен онлайн, учат и чрез телевизиите, по които се излъчват различни уроци.

Неходенето на училище се отразява не само върху обучението на децата. В интервю за UN News от 18 март директорът на отдел „Здравеопазване“ на организацията Люуей Пиърсън отбелязва:

По време на вируса ебола научихме, че затварянето на училищата не винаги е здравословно за децата. За много бедни деца, да не ходят на училище означава да нямат достъп до защитено пространство по време на конфликт, или да не получават единствената храна, до която имат достъп – тази, която им раздават в училище.“

Програми на УНИЦЕФ

Освен по програмите си, подпомагащи образованието, УНИЦЕФ работи с правителства, партньори и бизнеси, за да предостави животоспасяващи консумативи, включително предпазни облекла и маски за медицинските служители на първа линия, които лекуват деца и техните семейства. Около 40 държави в света, сред които Венецуела, Демократична Република Конго, Ел Салвадор, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Китай и Нигерия, вече са получили консумативи.

В началото на април УНИЦЕФ и СЗО обявиха, че ще работят заедно в борбата с коронавируса чрез COVID-19 Solidarity Response Fund, финасиран от Фондацията на ООН и Швейцарската фондация за филантропия. Събраните пари ще бъдат използвани за обучаването и оборудването на общности и медицински специалисти, за да предотвратят, засекат и лекуват COVID-19. Това ще помогне на държавите да разширят капацитета на здравните си системи и да намалят последиците, особено при жените, децата и уязвимите социални групи. Тези средства ще помогнат и за забързването на проучванията и развитието в леченията и създаването на превантивни ваксини.

УНИЦЕФ в България

Организацията подкрепя патронажните услуги в Шумен и Сливен, които продължават да предоставят консултации, информация, насоки, съвети и подкрепа на бременни жени и семейства с деца под 3 години по телефона, Скайп и Вайбър.

В Сливен в координация с регионалните здравни власти от 3 април беше открита и гореща телефонна линия (044/410 431). Чрез нея всички семейства с малки деца от областта могат да обадят и да получат помощ.

За да отговори на нуждите от основни хигиенни ресурси на най-уязвимите семейства с деца, УНИЦЕФ предоставя материали в три региона – Монтана, Сливен и Шумен. Комплектите съдържат маски, течен сапун и дезинфектант за различни повърхности в дома. Очаква се да бъдат подкрепени 1958 семейства.

На сайта на УНИЦЕФ е създаден информационен хъб, който се обновява редовно и така предоставя ценни съвети и подкрепа. Организацията продължава да обновява и съдържанието в подкрепа на родители на малки деца чрез сайт, посветен на родителството.

Дигиталната кампания „Забавно вкъщи“ достига до 1,2 милиона души. Там са споделени ресурси за учене и игра, конкретни примери за развлекателни и обучителни дейности, които могат да се правят у дома. Освен това УНИЦЕФ работи с партньори, за да бъде гарантиран достъпът до дистанционно обучение за най-уязвимите деца. Организацията подкрепя 40 образователни медиатори, които работят в 22 общини. Очаква се около 400 деца да получат помощ по този начин, за да продължат образованието си.

Ще бъдат раздадени образователни комплекти на повече от 400 деца от първи и четвърти клас. Други 1200 на възраст между 2 и 6 години от регионите на Монтана, Сливен и Шумен ще получат специални комплекти в подкрепа на ранното детско развитие. 

Деца за децата

Послания за социална изолация отправят деца по цял свят – членове на национални отбори, музиканти, певци, творци, които показват как тренират, свирят, пеят, рисуват или просто прекарват време със семействата си.

Членове на Съвета на децата към председателя на Държавна агенция за закрила на детето, който повече от 15 години работи за разпространяване на правата на децата и представя мнението им пред различни институции, също пуснаха клипове с призив да си останат вкъщи към своите връстници през последните няколко седмици в социалните медии.

https://www.instagram.com/p/B-ALf3JgWZG/

Материала изготви: Ива Е. Иванова