[:bg]Днес е Международният ден за правата на човека[:]

0
1684
United Nations Photo

[:bg]Всяка година на 10 декември светът отбелязва Международния ден за правата на човека. На тази дата през 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека – първият международен документ, който назовава основните човешки права и предвижда те да бъдат защитавани в световен мащаб.

It’s Human Rights Day for Them, Too“ от United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0

Близо 70 години по-късно, Декларацията е все така значима. В тазгодишното си обръщение по повод Деня Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун припомни, че: „Отстояването на човешките права е във всеобщ интерес. Зачитането на човешките права подобрява благополучието на всеки отделен човек, стабилността на всяко едно общество и хармонията в нашия взаимосвързан свят“.

Особен фокус на Деня през 2016 г. са личните усилия за опазване на човешките права. „Всеки от нас може – и трябва – да спомага в ежедневието си за съблюдаването на човешките права на хората около нас,“ обръща внимание Генералният секретар и призовава всеки да направи каквото може – в квартала си, в училище, на работа, в социалните медии, вкъщи или пък дори на спортната арена.

Именно с цел да насърчи личните усилия, Службата на ООН по правата на човека дава начало на нова инициатива, наречена „Stand Up for Someone’s Rights Today“ („Застъпи се за нечии права днес“).

„Stand Up for Someone’s Rights Today“ се основава на конкретни стъпки, които всеки може да предприеме в подкрепа на човешките права. Така например всеки може: да информира себе си и околните относно човешките права и тяхното значение; да не остава безучастен и да говори за нарушаването им (включително използвайки хаштага #Standup4humanrights в социалните мрежи); да се включва в събития в тяхна подкрепа; да насърчава политически и други лидери да правят повече за човешките права.

Кампанията се стреми да разпространи вестта и за добрите примери, приканвайки всеки да сподели личната си история, свързана с опазването на човешките права. Вдъхновяващите разкази на активисти като Надя Мурад вече оставят своя отпечатък върху света.

Източници: UN; OHCHR; UNA News.[:]