Днес е Международният ден на щастието

angry birds

20 март е обявен от ООН за Международен ден на щастието, който се отбелязва ежегодно от държавите членки на Организацията.

През 2011 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която обяви щастието за фундаментална човешка цел и призова за по-приобщаващ, равнопоставен и балансиран подход към икономическото развитие, който разпространява идеята за щастието и благосъстоянието на всички хора. През 2012 г. се състоя първата по рода си Конференция за щастието, а Общото събрание прие резолюция 66/281, с която обяви 20 март за Международен ден на щастието.

По време на Международния ден на щастието, държавите членки на ООН, международните и регионални организации, както и гражданското общество и неправителствените организации се обединяват, за да отбележат деня по подходящ начин чрез образователни програми, с които да популяризират щастието като фундаментална човешка цел.

Тази година дори анимираните герои се включват към кампанията по отбелязването на Международния ден на щастието. Наскоро анимационният герой от мобилната игра „Angry Birds“ – Ред беше определен за почетен посланик на Международния ден на щастието.

Отбелязването на деня през 2016 г. ще постави акцент върху климатичните промени и ролята на хората и значението на техните действия за ограничаването на климатичните изменения. Може да се включите в инициативата като споделите съвети как за по-устойчив начин на живот със снимка в социалните мрежи и хаштаг #AngryBirdsHappyPlanet като направите анимационните птици щастливи.

Тази година ООН се стреми чрез кампанията да постави акцент върху връзката между щастието и устойчивото развитие.

angryy

Източници: UN, dayofhappiness