[:bg]Днес е Световният ден на детето [:]

0
1434

[:bg]

1000x550_micro_tinystories_cover
Снимка: UNICEF

Как започва всичко?

С резолюция 836(ΙX) от 1954 г. Общото събрание на ООН препоръчва на всички държави да започнат отбелязването на Световен ден на детето като ден, в който световната общност да чества разбирателството между децата. В нея се препоръчва още този ден да бъде посветен на дейност, свързана с насърчаване на идеалите и целите на Хартата и на благосъстоянието на децата по света. Общото събрание оставя на правителствата сами да изберат най-подходящите дата и начини за отбелязване на празника.

20 ноември е датата, на която Общото събрание приема Декларацията за правата на детето през 1959 г. и Конвенцията за правата на детето през 1989 г.

Конвенцията е най-мащабно ратифицираният международен договор в областта на правата на човека. Тя установява редица права на децата, включващи правото на живот, на здравеопазване, на образование, на участие в игри, както и правото да бъдат отглеждани в семейна среда, право на защита от насилие, дискриминация, експлоатация, право да изразяват свободно своето мнение.

През 1946 г. ООН създава УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации) с единодушно решение по време на първото заседание на Общото събрание. В този момент над 6 милиона деца, преживели ужаса на Втората световна война, получават подслон, храна и здравни грижи всеки ден. УНИЦЕФ играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето, както и относно осъществяването на мониторинг по спазване задълженията на държавите по Конвенцията. Като главен защитник на правата на децата, УНИЦЕФ се стреми и към постигане на „Глобалните цели за устойчиво развитие“.

Към днешна дата

На 14-ти ноември УНИЦЕФ стартира инициатива с 200 видни писатели: романисти, драматурзи и поети, се присъединяват към глобалната литературна кампания тази седмица, като пишат „Малки истории“ в седем реда, за да отбележат Световния ден на детето. Серията кратки разкази дава началото на честванията на 70 годишната дейност на УНИЦЕФ за помощ и надежда за всяко дете. Чимаманда Адики използва нейната „Малка история“, за да започне кампанията, която продължава до днес 20 ноември – годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Кампанията се провежда в момент, когато има нарастващи заплахи за правата на детето. Над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности. Около 263 милиона деца са извън училище, като през миналата година близо 6 милиона деца под 5-годишна възраст са починали от предимно предотвратими болести.

„Шокиращо е да се види, че животът на много деца е все още толкова силно повлиян от ужаса на конфликти, неравенство, бедност и дискриминация. Надявам се, че тези „Малки истории“ могат да напомнят на света, че ние трябва да потвърдим нашия ангажимент към всички тези деца, чиито живот и бъдеще са заложени на карта“, каза Палома Ескудеро, говорител на УНИЦЕФ.

coelho-pullquote
Снимка: UNICEF

Кратките истории ще бъдат споделени от някои от най-известните автори с техните собствени социални медийни аудитории. Първата дама на Финландия, Йенни Хаукио, представи концепцията, като подкрепи инициативата за присъединяването на писатели от Азия, Африка, Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Австралия.

От България желание за участие в инициативата са заявили: Емил Конрад, Людмила Филипова, Краси Зуркова (Самодива), Вихрен Георгиев (People of Sofia), Ра Ралица Генчева (Този път, за да ме чуеш) – Фабрика за книги, Стефан Иванов, Боряна Некова, Мартин Костов и Стефан Икога.

С голямо сърце, символизиращо любовта като основен фактор за борба с насилието и условие за нормално детско развитие, учениците от 55-то училище в София се включиха в Седмицата за правата на детето, съобщава Българско национално радио.

Мащабният флашмоб е имал за цел да привлече общественото внимание към проблема с насилието над деца в навечерието на 19 ноември, световен ден за борба срещу насилието над деца.

Източници: UNICEF Bulgaria, UNICEF

Върху материала работи: Светла Стойчева[:]