6 декември 2018 г. Заместник-генералният секретар на Службата на ООН за борба с тероризма Владимир Воронков по време на събитие. Снимка: UN Photo/Mark Garten

[:bg]В края на 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще изтеглят своя военен контингент в Сирия. Решението си той аргументира с факта, че джихадистката организация Ислямска държава (ИД) е победена и работата на войските на САЩ е свършена. Не такова обаче е заключението на специален доклад на ООН по темата.

На 11 февруари заместник-генералния секретар на Службата на ООН за борба с тероризма, Владимир Воронков, изнесе заключенията на доклада пред Съвета за сигурност. „Въпреки все по-прикритото и локално действие на клетките на ИД, нейното ръководство запазва влиянието си и поддържа намерението си да генерира международно насочени атаки и по този начин играе голяма роля за постигане на целите на групата“ – твърди Воронков.

Подобни гласове се чуха и от лидерите на някои от водещите държави в Европейския съюз. Германският канцлер Ангела Меркел потвърди опасността и заяви, че въпреки че ИД беше изтласкана от територията си, групировката все още не е изчезнала напълно от Сирия. Меркел предупреди:

[ИД] се превръща в асиметрична военна сила. Това, разбира се, е заплаха.

На същото мнение е разузнаването на САЩ. Според доклад, представен от директора на националното разузнаване Дон Коутс, въпреки огромните лидерски и териториални загуби, ИД все още „контролира хиляди бойци в Ирак и Сирия, поддържа осем клона на организацията си, повече от дузина мрежи и хиляди разпръснати поддръжници из целия свят“.

Според ООН към момента групировката има около 18 000 активни бойци, включително над 3 000 чужденци. Именно чуждестранният контингент на ИД се превръща в една от основните заплахи за западните съюзници. След отнемането на фактическата територия на самопровъзгласилия се халифат на ИД, много от тези обучени мъже и жени се завръщат в своите родни места. Смесването им с бежанския поток прави изключително трудно тяхното разпознаване, а опасността от терористични атака в западните градове нараства. Тези т.нар. „разочаровани бойци“ остават верни на командирите на халифата и някои от тях се връщат с ясната идея да продължат битката на европейска земя.

Съпротивителните сили на групировката се обуславят и от доброто ѝ финансово състояние. Воронков твърди в доклада си, че въпреки известната загуба на финанси, заради териториални неуспехи, „ИД може да поддържа своите операции чрез известни резерви, в брой или инвестиции в предприятия, вариращи между 50 и 300 милиона долара.“ Групировката генерира приходи и от престъпна дейност.

Пореден проблем идва и от разширяването на зоната на влияние на ИД. След като загуби голяма част от своите територии в Ирак и Сирия, групировката успя да създаде свои клонове в Средна и Югоизточна Азия, както и в Африка. В Нигерия – където местната „Боко Харам“ се закле във вярност на ИД, бойците контролират няколко провинции и продължават боевете си с правителствените сили. Клонът на групировката в Сомалия – Ислямска държава в Сомалия (ISS) продължава да извършва смъртоносни нападения над правителствени сгради и цивилно население. През май миналата година, по време на изборите, ИД нападна една от местните комисии и уби дузина от членовете ѝ.

Борбата с тероризма през последните години придоби нови измерения, но изглежда, че без физическото присъствие на международни контингенти в рисковите зони, радикалните групировки имат реалния шанс да се изправят отново на крака и да завладяват нови територии. Ислямска държава – лицето на международния тероризъм, показва изключителни съпротивителни сили и ликвидирането на всичките ѝ метастази остава приоритет номер едно на всички страни от свободния свят.


Материала изготви: Йордан Бързаков

Източници[:]