Доставки на хранителни помощи в Сирия

0
1025

WFP (1)

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) достави хранителни помощи на гладуващите хора в, обсадения от ИДИЛ сирийски град, Деир ез-Зор.

Помощта, достигна обсадени части на града за пръв път от март 2014. Общо 20 тона спешно необходими хранителни продукти – главно боб и ориз, достатъчни да нахранят 2500 човека в рамките на един месец – бяха спуснати от самолет на WFP, излетял от летище Марка, Йордания.

Сирийският червен полумесец (SARC), който е партньор със Световната продоволствена програма в града, събра 22 от 26 палети, натоварени с храна, които бяха доставени с парашути. WFP съобщи, че работи по намирането на останалите 4 палети.

Над 200 000 жители на Деир ез-Зор живеят под обсада вече 2 години и отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ. За времето от март 2014 досега, е отчетен критичен недостиг на храна.

Хранителните доставки с парашут се прилагат в краен случай, защото достъпа по земя е по-лесен и икономически най-ефективен. Въпреки това, в следващите дни, WFP планира още доставки, чрез самолет, за да се справи с хуманитарните нужди на населението в обсадения град. Световната продоволствена програма работи в тясно сътрудничество с партньорите си в страната, организирайки дистрибуция на храна, която трябва да се извършва възможно най-бързо след всяко спускане.

На 24 февруари, Продоволствената програма извърши първата си доставка със самолет, спускайки 21 тона хранителни помощи в Деир ез-Зор. Поради технически проблеми, обаче, някои от палетите пълни с храна, пропуснаха зоната за приземяване, заради неправилно функциониране на парашутите.

Всеки месец, Продоволствената програма доставя храна на повече от 4 милиона души в Сирия. Програмата продължава да бъде силно загрижена за страданията на всички сирийци, живеещи в трудни за достигане места в страната.

Източник: WFP

Изготвил: Никола Данаилов