[:bg]Съветът за сигурност удължи мандата на MONUSCO с още една година[:]

13 март 2014 г. MONUSCO провежда съвместна операция с конгоанските сили в Бени, ДР Конго. Снимка: UN Photo/Sylvain Liechti

[:bg]В края на миналата седмица Съветът за сигурност взе решение мандата на Мисията на ООН в Демократична република Конго, да бъде удължен с още една година, като същевременно общият брой “миротворци” на терен ще бъде значително намален.

На 31 март единодушно бе приета резолюция 2348, според която Мисията на ООН за стабилизация, по-позната като MONUSCO ще продължи да действа до 31 март 2018 г. За сметка на това присъствието на ООН ще бъде редуцирано, като броят на военнослужещите ще се равнява на 16 215 души, а този на наблюдателите и щабните офицери на 660. Броят на полицаите и служителите на образувани полицейски подразделения остава непроменен.

За сравнение, през изминалата 2016 година цифрите бяха следните: 19 815 военни, 760 наблюдатели и щабни офицери, 391 полицейски служители и 1050 служители на специално образувани за целите на мисията, полицейски подразделения.

Съгласно текстът на документа, стратегическите приоритети през предстоящата година ще бъдат двадопринасяне за защитата на цивилното население и оказване на подкрепа за прилагането на споразумението за изборния процес в страната, което беше сключено през декември, миналата година.

В тази връзка беше отправен и призив към правителството на ДР Конго и националните партньорски организации, от страна на 15-те държави-членки в Съвета, за осигуряване на прозрачни и честни избори, в изпълнение на поетото задължение за създаване на благоприятни условия за предстоящите избори.

Тук е необходимо да се отбележи, че на 19 декември официално изтече вторият мандат на настоящият президент Джоузеф Кабила, който обаче отказа да се оттегли поради нестабилната обстановка в страната. Последното предизвика масови протести, вследствие на които над 40 души загубиха живота си, а стотици бяха арестувани. Последваха месеци на преговори между правителството на ДР Конго и опозицията, като в крайна сметка бе взето решение за провеждане на избори до края на календарната 2017 година.

9 април 2011 г. Официална церемония в памет на загиналите при самолетната катастрофа през същата година. Снимка: UNDP/ Flickr

Именно деликатната обстановка в страната е основната причина за възлагане на допълнителни отговорности на MONUSCO, сред които са осигуряване на динамична и ефективна защита на цивилното население, чрез предотвратяване, възпиране и спиране на насилие, упражнявано от въоръжени групировки и местни милиции.

В допълнение, Генералният секретар на ООН – Антонио Гутереш, подкани ръководството на MONUSCO да предприеме необходимите мерки за гарантиране изпълнението на политиките на ООН, изразяващи се в нулева толерантност към сексуална експлоатация и насилие, а също и пълна информираност на Съвета за сигурност относно постигнатият напредък по въпроса.

Гутереш призова държавите, предоставящи военни сили също да предприемат съответните превантивни мерки, в това число обучения с такава насоченост, преди разполагането на военните части на терен, както и да гарантират пълна отчетност в случаите на подобно поведение, включващо техни служители.

Използвани източници: MONUSCO, UN

[:]