Една година от земетресението в Непал: Ролята на жените във възстановителния процес

0
1926
Снимка: UN Women
NepalBishnuMayaMarch201633960Wide
Снимка: UN Women/N Shrestha

На 25 април 2015 г. земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разлюля Непал. То беше последвано от още един също толкова силен трус с магнитуд от 7,3 по Рихтер. Жертвите бяха хиляди, пораженията безброй, а останалият спомен – ужасяващ.

Година по-късно, институциите на ООН продължават да се борят неуморно с последствията от земетресенията. „ООН Жени“ (UN Women) отбелязаха този ден като разказаха кратки истории на някои от жените, оцелели след земетресенията през 2015 г. във фото eсета – за това как живеят, какво се е променило в ежедневието им и какво е чувството след случилото се, за тяхното участие, за помощта, за волята и за радостта, за промяната и надеждата.

През изминалата една година „ООН Жени“ направиха много в помощ на пострадалите:

Безопасни зони и информационни центрове

Непосредствено след земетресенията, „ООН Жени“ изграждат пет ключови центъра и три информационни бюра в сътрудничество с други женски групи и местната власт. Целта на тези действия е да помагат, подкрепят и информират хората, оцелели след бедствието.

В петте центъра, разположени в различни райони на Непал, жените могат да потърсят помощ и информация, да споделят и да се сдобият със средства, да бъдат консултирани. Дейностите, предлагани в тези центрове са свързани и с общественото подпомагане и лекуване на травми.

Броят на жените, подложени на домашно насилие обаче се е покачил драстично. Многоцелевите центрове са безопасно място за жените и децата, където има консултанти, които също помагат на оцелелите като оказват подкрепа и помощ.

„ООН Жени“ помага и чрез разпространението на хранителни и нехранителни стоки в седем различни засегнати области. Трите информационни центъра снабдяват Непал с полезна информация и връзки с държавното управление, ООН и други международни организации.

Покачването на броя на работници мигранти, включително и жени, които искат да напуснат Непал, води до решението на „ООН Жени“ да се заемат и с този проблем. Те организират интензивни програми с цел насърчаване на хората и повишаване на икономическите възможности, за да бъде спряна мигрантската вълната. „ООН Жени“ призовава за по-голямо участие и лидерство на жените и момичетата в оценката, планирането и изпълнението на хуманитарната реакция, предлагащи обучение на лидери, за да се укрепи способността на жените да вземат участие в значими процеси.

Фокус над развитието

Различните видове предлагана хуманитарна помощ са съсредоточени именно върху развитието в засегнатите от земетресенията райони. Целта е да бъде гарантирана готовността на местното управление в помощ на пострадалите. Програмата включва и предотвратяване, подготовка и възстановяване от природни бедствия.

Във връзка с развитието, „ООН Жени“ ще фокусира вниманието си в многоцелевите центрове, където ще осигури мрежи, в които ще са включени жени от засегнати райони, за да им помогнат да си намерят работа и да заемат по-високи постове, занимавайки се с пари в брой, работа с програми и други средства.

Полово-насочен хуманитарен план и бюджет

Жените в Непал представляват 50 на 100 от населението на страната, което ги прави една от най-големите неблагоприятно засегнати групи. От самото начало, „ООН Жени“ работят, за да гарантира, че хуманитарната реакция след земетресенията в Непал взема под внимание специфичните нужди на жените. Чрез действията на агенцията на ООН се работи активно по проблемите с овластяването на жените, равенство между половете и социалното подпомагане. За бюджетните средствата „ООН Жени“ работи в партньорство с много институции и правителства.

Партньорствата с най-силно въздействие

Ключово значение за гарантирането на равенството между половете и пренебрегването му за хуманитарната дейност в Непал има Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН, която е един от главните партньори на „ООН Жени“.

„ООН Жени“ работи в тясно сътрудничество и с различни женски групи, които помагат в  събирането и разпространението на хранителни и нехранителни стоки чрез многоцелевите центрове.

Непосредствено след земетресенията, много неправителствени организации стават партньори на „ООН Жени“ и също така играят ключова роля в търсенето на 14-те най-засегнати района, определянето на най-уязвимите и нуждаещи се от спешна помощ жени, осигуряването и разпространението й.

През следващата година, „ООН Жени“ ще продължи да работи в тясно сътрудничество с множество партньори за подкрепа на някои от най-уязвимите групи жени, за да се насърчава тяхната политическа и икономическа ангажираност и за изграждане на тяхната устойчивост.

 

Източник: UN Women

Изготвил: Радостина Ненкова