Ежегодна среща на европейските асоциации за ООН

0
4892
Снимка: SIOI

Между 19 и 21 май 2019 г. в Рим, Италия се проведе ежегодната среща на европейските асоциации за ООН, членове на Световната федерация на асоциациите за ООН (WFUNA). В нея се включиха както ръководствата на асоциациите, така и техните младежки структури. От името на Дружество за ООН в България, в качеството и на българската асоциация за ООН, в срещата участваха проф. Петранка Филева, зам.-председател на ДООНБ, Илина Мутафчиева, Координатор проекти, и Розалина Недкова, председател на Младежка секция на ДООНБ. 

Асоциации за ООН има в над 90 държави – членки на ООН, като всички те споделят сходна мисия, а именно да популяризират ценностите на ООН и да подпомагат реализиране на целите на ООН на национално ниво. Световната федерация на асоциациите за ООН е международна неправителствена организация, която подпомага работата на ООН като работи за по-доброто многостранно сътрудничество между държавите, с цел принос към опазването на мира и сигурността и гарантирането на правата на човека. Организацията има консултативен статут към Икономическия и социален съвет ООН (ИКОСОС). Най-голям е броят на асоциации членове от Европа, следвани от Африка. Федерацията има своя Mладежка мрежа, в която членуват младежките структури на асоциации за ООН, каквато е и Младежка секция на Дружество за ООН в България.

Домакин на срещата бе италианската асоциация за ООН (SIOI), която е създадена през 1944 г. През 1945 г. организацията става съучредител на  Световната федерация на асоциациите за ООН, а през 1946 г. поема ролята на италианската организация за подкрепа на ООН. Днес SIOI е сред водещите сдружения за международни отношения в Европа и в света. Сътрудничи с информационния център на ООН в Брюксел и с множеството агенции на ООН в Италия, за да подкрепя и промотира дейностите на ООН. Организацията е сред активните членове на Международния форум за обучение на дипломати (IFDT) във Виена и основната структура, която обучава бъдещите дипломати на Италия. В библиотеката ѝ се пазят архиви на ООН и на Обществото на народите, предшественикът на ООН. SIOI, както повечето асоциации за ООН в различните държави, по традиция работи в тясно сътрудничество с италианското Министерство на външните работи, а настоящият ѝ председател е Франко Фратини, бивш министър на външните работи на Италия.

Високото равнище на организация на тази среща се изрази на първо място в подбора на говорителите. Франко Фратини откри срещата като президент на SIOI и очерта задачите на организацията. Той заяви, че независимо от загубата на някои илюзии относно способността на международната общност да се обединява, за да решава големите предизвикателства, системата на ООН е по-важна от всякога. Това е причината в италианската асоциация за ООН да работят активно за изграждане на доверие, за постигане на устойчива връзка между икономика и екология. Дейностите им включват провеждането на летни училища, обучение на дипломати, а от две години имат и своя програма „Младежки делегат към ООН“.

Генералният секретар на Световната федерация на асоциациите за ООН, Бониан Голмохамади, представи накратко основните сфери на дейност на Световната федерация, свършеното и предстоящото. Акцентът в изложението му беше върху организирането на чествания по повод 75 години от създаването на ООН през 2020 г. и постигнатото в продължаващата вече четири години образователната програма на WFUNA за глобално гражданство „Мисията е възможна“ (Mission Possible).

В срещата се включиха и представители на разположените в Рим агенции на ООН – Организацията по прехрана и земеделие (FAO),  Световната програма по прехраната (WFP), Международният фонд за земеделското развитие (IFAD), които представиха своята работа и текущи програми и проекти.

Г-н Стафан де Мистура. Снимка: SIOI

Най-голям интерес провокира присъствието и изказването на г-н Стафан де Мистура, бивш Специален пратеник на ООН за Сирия, Афганистан, Ирак и Ливан. Той направи разграничение между идеалната и реалната политика. Работил е 47 години в системата на ООН и приема за справедливи много от критиките към организацията и разочарованието от неуспехите в Сомалия, Руанда и Сребреница. Въпреки това той напомни, че можем да говорим за два субекта в ООН. Единият според него е Съветът за сигурност, което поема най-много негативи, но те могат да се отнесат към самите страни членки и техните правителства. Вторият са Секретариатът и всички агенции в системата на ООН, които могат да се похвалят с редица успехи, включително в усилията за запазване на мира.

„Да спреш военните действия в една страна, за да изпълниш програмата си за ваксинация, си е принос към мира“.


– г-н Стафан де Мистура

Актуалният проблем според г-н де Мистура е в липсата на доверие в мултилатерализма. ООН според него се използва често като меню в ресторант, т.е. обръщат се към него само ако имат нужда. От опита си като пратеник на Генералния секретар на ООН в конфликтните региони на Близкия изток, г-н де Мистура направи извода, че е много важно да не бъде пропуснат момента на възможния пробив в преговорите и че за конфликта в Сирия и Ирак основната игра е между Иран и Саудитска Арабия. Според него посредничеството най-общо е в криза.