[:bg]Еквадор забранява водеща природозащитна организация[:]

0
2337

[:bg]Една от водещите природозащитни организации в Еквадор, Acción Ecológica, се бори срещу решение на правителството да прекрати дейността ѝ. Разпореждането е издадено в края на декември 2016 г., а повод за него става подкрепата, която организацията оказва на местното племе шуар и протестите им срещу изграждането на медни мини в земите им.

Протести срещу добива на медна руда

Шуарите протестират срещу изграждането на медни мини в планинската верига Кордилера дел Кондор в Източните Анди. Те твърдят, че еквадорските власти системно ги прогонват от родните им земи и ги лишават от препитание за сметка на минните проекти. В случая близо 50% от територията, предмет на концесия, е наследствена шуарска земя. Местното население се опасява, че заплануваните открити рудници ще замърсят реките и унищожат горите, на които разчитат за земеделие и отглеждане на добитък. Президентът на Еквадор Рафаел Кореа обаче застава зад проектите, подчертавайки, че „най-важното в природата продължават да бъдат човешките същества и основният ни етичен и морален дълг е да победим бедността“.

Снимка: Членове на племето шуар протестират в провинцията Морона Сантяго в Еквадор (август 2015 г.). Agencia de Noticias ANDES/Wikimedia Commons.

Природозащитниците от Acción Ecológica вземат активно участие в ситуацията през месец декември 2016 г., малко след като по време на поредния протест един полицай загива. Тогава в източната провинция Морона Сантяго е обявено извънредно положение, продължаващо и до днес: полицейското и военното присъствие в района е засилено; извършват се арести; временно са ограничени граждански права, сред които свободата на словото и неприкосновеността на дома.

Acción Ecológica настоява за официално разследване на ситуацията в Морона Сантяго и призовава за провеждането на демонстрации из цялата страна, солидарни с каузата на шуарите. Според Диего Торез Салдана, заместник-министър на вътрешната сигурност на Еквадор, с действията си природозащитниците подбуждат към насилие и участват в обществените безредици. Министърът изисква прекратяването на организацията, твърдейки, че на тези основания тя представлява заплаха за националната сигурност.

Модел на поведение, който застрашава свободата на сдружаване в Еквадор

Подобна реакция спрямо неправителствена организация не е прецедент за Еквадор. През декември 2013 г. властите затварят Fundacion Pachamama – друга организация, която се занимава с опазване на околната среда и правата на коренното население. Pachamama е обвинена, че заплашва обществения ред, когато чуждестранни делегати са нападнати по време на протести срещу раздаването на лицензи за добиване на нефт. От Pachamama отричат да са били замесени в инцидента.

Снимка: Президентът на Еквадор Рафаел Кореа по време на реч в Сорбоната (ноември 2013 г.). Cancillería Ecuador/Wikimedia Commons.

През септември 2016 г. властите затварят и най-големия учителски синдикат в Еквадор, Unión Nacional de Educadores (UNE). По думите на тогавашния министър на образованието, една от причините за прекратяването на дейността на UNE е, че синдикатът не е спазил законовото изискване да регистрира информация относно членовете на новото си ръководство. Експерти на ООН обаче коментират решението като „произволно, политическо и несвързано със какъвто и да било легитимен държавен интерес“. Вероятно е мярката да е взета в отговор на усилията, които UNE полага за опазването на правата на учителите в страната, и противопоставянето им срещу образователните политики на президента Кореа.

Реакции

Експерти от ООН в областта на правата на човека осъдиха реакцията на еквадорското правителство. „Правителството […], изглежда, систематично прекратява дейността на организации, които надават глас или предизвикват установеното от [него] статукво,“ коментират неколцина от специалните пратеници на ООН. Те апелират Еквадор да осигури спазването на правата на всички свои граждани, напомняйки, че прекратяването на организации се смята за „най-тежката форма на ограничаване на свободата на сдружаване“.

Преди няколко месеца част от същите експерти укориха и прекратяването на учителския синдикат UNE. Тогава те определиха като неясни критериите, заложени в еквадорското законодателство, на базата на които правителството има право едностранно да затваря организации. Това на практика позволява на изпълнителната власт сама да определя кои дружества ще бъдат прекратени.

Снимка: Протести в столицата Кито срещу политиките на еквадорското правителство (юли 2015 г.). Carlos Rodíguez/Agencia ANDES.

От своя страна, Външното министерство на Еквадор смята становището на експертите за предубедено и изопачаващо събитията около протестите на шуарите. Министерството възразява срещу обвинението, че „задушава“ гражданското общество в Еквадор. Властите настояват, че в страната има над 70 хил. организации, които са „доказателство за едно дейно, ангажирано и организирано общество“.

Междувременно от Human Rights Watch припомнят, че Еквадор е поел ангажимент пред международната общност да съблюдава и защитава правото на сдружаване и ред други права. Неправителствената организация обръща внимание, че след Втория универсален периодичен преглед (УПП) по правата на човека в Еквадор през 2012 г., държавата се е съгласила да изпълни много от препоръките, дадени ѝ от останалите членки на ООН, включително що се отнася до свободата на изразяване и правото на мирно събиране. Дали има напредък в тези области и какво още може да се направи, ще стане ясно през месец май 2017 г., когато по план се провежда Третия УПП за Еквадор.

Източници[:]