[:bg]Екваториална Гвинея и Габон с историческо споразумение[:]

0
1390

[:bg]

5727644066_4cdddb0837_z
Снимка: Embassy of the Equatorial Guinean/ Flickr

Генералният секретар на ООН — Бан Ки-Мун беше домакин на церемонията по подписване на примирието между Екваториална Гвинея и Република Габон. Споразумението беше подписано в столицата на Мароко − Маракеш на 15-ти ноември, съвпадайки с протичането на 22-та конференция на страните по Рамковата конвенция за климатичните промени, по-известна като COP-22.

Бан Ки-Мун поздрави Обиянг Нгуема Мбасого, президент на Екваториална Гвинея и Бонго Ондимба, президент на Габонската република, за техния кураж, мъдрост и демострация на лидерски качества.

Генералният секретар допълни още, че “днешният ден е свидетелство за желанието на Вашите страни да се движат напред с общата визия за укрепване и зачитане на международното право, както и за допринасяне постигането на траен мир и добросъседски отношения”.

Церемонията отбеляза успешното приключване на медиацията на ООН, на която беше даден старт през 2008 г. Нейната цел беше именно намиране на компромисно решение на граничния спор между двете страни, който предстоеше да бъде отнесен към Международния съд.

Освен това, Бан Ки-Мун благодари на лидерите за тяхното желание да намерят “взаимно приемливо разрешение”, а също и за гласуваното доверие на ООН.

Припомняйки си неуморните усилия на двете страни, Генералният секретар изрази надежда, че “мирното разрешаване на спора ще бъде източник на вдъхновение за страни по целия свят, изправени пред подобни предизвикателства”.

Споразумението решава дългогодишния спор между двете страни по отношение на регионите Мбание, Кокотие и островите Конга, както и други общи граници, датиращи от началото на седемдесетте години.

Материалът изготви: Александра Александрова

Източници: UN, UN News Centre[:]