Експерти на ООН приветстват освобождаването на затворници в Иран

0
1223
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Експерти на ООН по правата на човека приветстваха освобождаването на четирима ирано-американци при размяна на затворници със САЩ и призоваха Техеран да проправи пътя за освобождаването на всички останали незаконно задържани затворници. Относно освободения репортер от в. „Вашингтон пост“ Джейсън Резаян, специалният докладчик на ООН по въпросите на свободата на мнение и изразяване Дейвид Кей каза в прессъобщение: „За последната година и половина, незаконното задържане на Резаян се беше превърнало в символ на репресиите на иранското правителство върху свободата на словото и печата в страната.“

Въпреки че приветства освобождаването му, експертът на ООН подчерта, че Резаян изобщо не е трябвало да влиза в затвора, тъй като неговото наказателно преследване е било базирано на работата му като журналист и свободата на изразяване. „Правителството на Иран трябва да защитава тези, които упражняват правото си на свобода на словото, вместо да образува дела срещу тях”, подчерта Кей. „Десетки ирански журналисти, блогъри и активисти в социалните медии остават зад решетките в Иран единствено защото са упражнили законното си право на изразяване на възгледите си“, добави той. Двама други освободени затворници, християнският пастор Саид Абедини – който бе арестуван през 2012 г. по обвинения за дейности, свързани с домашните църкви – и Амир Хекмати, са били подсъдими за шпионаж и други престъпления, свързани с националната сигурност, в процеси, които не са проведени по международните стандарти.

Специалният докладчик на ООН за свободата на религиозна принадлежност или убеждения Хайнер Билефелд напомни на Иран за отговорността да гарантира, че никой не е наказателно преследван или задържан заради религиозните си възгледи и дейности, включително християни от мюсюлмански произход. „Въпреки че иранските власти допуснаха пастор Абедини да се качи на самолета и да остави това ужасно изпитание зад себе си, те продължават да държат десетки ирански християни по неясни и прекалено широки обвинения, свързани с националната сигурност, като „пропаганда срещу системата”. Тези арести ясно нарушават не само задълженията на Иран съгласно международното право, но и тяхната собствена конституция”, отбеляза Билефелд.

Ахмед Шахид, специалният докладчик на ООН относно положението на правата на човека в Иран, приветства вдигането на санкциите срещу Иран, което съвпадна с освобождаването на затворниците, и отправи специален призив към иранските власти „да не пестят усилия за справяне с дългогодишните проблеми с човешките права, многократно повдигнати от механизмите на ООН за правата на човека, особено тревожното нарастване на екзекуциите през изминалата година, увеличаване на ограниченията на свободата на изразяване и мирни събрания, правата на жените, дискриминацията срещу религиозните и етнически малцинства, както и продължаващото наказателно преследване на журналисти, адвокати и защитници на човешките права.” Шахид също поднови своя призив към Иран да се ангажира конструктивно с мандата му от Съвета на ООН по правата на човека, като му позволи да направи посещение в страната.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова