Експерт на ООН: Наложителна е наказателна отговорност за лидерите на Северна Корея

0
1205
UN Photo/Jean-Marc Ferré
UN Photo/Jean-Marc Ferré
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Специалният докладчик на ООН относно положението на правата на човека в Корейската народнодемократична република (КНДР) призова международната общност да продължи всички усилия за подобряване на ситуацията с човешките права в страната. „В допълнение към продължаващия политически натиск върху Северна Корея да подобри защитата на правата на човека, сега е наложително и да се осъществи наказателна отговорност на ръководството на КНДР“, каза Марзуки Дарусман в Токио в края на последната си официална визита като независим експерт в Съвета на ООН по правата на човека. „Ситуацията в страната не се е променила особено почти две години след доклада на анкетната комисия“, добави специалният докладчик, чийто мандат изтича през юли.

Според Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR), след назначаването му през 2010 г., Дарусман е направил няколко заявки за посещение на КНДР, но никога не му е бил предоставен достъп. Той е бил на посещения в други страни от региона, като Япония, Тайланд и Република Корея. „Със съжаление трябва да отбележа, че всеки акт, който може да се тълкува като насилие срещу международната общност, има негативни последици върху положението на човешките права в КНДР“, подчерта експертът, отбелязвайки, че посещението му в Япония се състои след неотдавнашните ядрени опити от страна на севернокорейското правителство. „Такъв акт веднага засенчва непрекъснатите усилия на международната общност за подобряване на положението на човешките права в Северна Корея“, заяви той, като добави, че затова е още по-важно международната общност да положи повече усилия, за да включи КНДР в диалог за правата на човека, като се стреми да гарантира отговорност.

По време на петдневната си мисия Дарусман се срещна с членове на семействата на жертвите на отвличания и представители на организации на гражданското общество. Той се срещна и с министъра на външните работи, министъра, отговарящ за проблема с отвличанията, висши служители от политическото разузнаване, Министерството на външните работи, щаба на кабинета по въпросите на отвличането и парламентаристи, както и служители на Министерството на правосъдието, Върховния съд и на Националната полицейска служба. „Разочарован съм, че не е имало конкретен напредък, след като Япония и КНДР подписаха двустранно споразумение преди почти две години, за да работят за достигането до решение на този въпрос“, подчерта той. „Призовавам КНДР да изпълни своя ангажимент към споразумението и да започне активни мерки за възстановяване на доверието между Япония и КНДР.“

По време на разговорите си с членове на семействата на жертвите на отвличания и министъра, отговарящ за проблема с отвличанията, експертът припомни, че бившият върховен лидер на КНДР Ким Чен Ир е признал, че страната е участвала в отвличания на японски граждани. „Такова признание, без последващи конкретни и цялостни решения, естествено поражда съмнения, че страната продължава да е замесена в отвличанията“, каза той. „Затова сме на ясен път и ангажирани със справедливата кауза да се стремим към окончателното преустановяване на отвличането на японски граждани, а евентуално и на други граждани. Отвличането като форма на насилствено изчезване е продължително престъпление, което не свършва, докато семейството на жертвата не научи за местонахождението ѝ, както и докато оцелелите не бъдат върнати на техните семейства“, отбеляза експертът.

Специалният докладчик подчерта, че проблемът се отразява и на международната общност. „Напредъкът по въпроса с отвличанията ще допринесе за началото на изграждането на доверие и добра воля. Бездействието ще подкопае добрите намерения всички бъдещи ангажименти да се предприемат с разумни мерки на доверие“, каза Дарусман. Той подчерта още, че въпросът за доверието е в основата на задълженията на всяка държава членка на ООН да спазва Устава на Организацията на обединените нации. „КНДР има задължение да поддържа и спазва Устава и международните права на човека, както всеки пълноправен член на Организацията на обединените нации“, заключи той. Специалният докладчик ще докладва за резултатите и препоръките на Съвета на ООН по правата на човека през март.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова