[:bg]Експерт на ООН предупреждава за заплаха от химическо бедствие в Източна Украйна[:]

0
1111

[:bg]На 10 март 2017 г. в Женева Баскут Тункак, специалният докладчик на ООН по правата на човека и опасните вещества и отпадъците, предупреди за опасността от катастрофални химически аварии в резултат на въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Докладчикът обясни: „Големите химически и промишлени съоръжения са в области, където битката продължава. В момента сраженията се водят в населени места, в близост до индустриални центрове, с което нараства опасността фабриките да бъдат ударени – последиците за всички, живеещи в близост до тях, ще бъдат тежки.

Нека припомним, че на 24 февруари беше ударена сграда в Източна Украйна, която съхранява над 7 000 кг хлорен газ. Въпреки че нито един контейнер не беше засегнат, разкъсване на само един 900-килограмов такъв би убило всеки в разстояние от 200 м. и би довело до тежки последици за здравето на хората в радиус от 2,4 км. В случай на по-голяма вреда, хората, живеещи на разстояние до 7,4 км от подветрената страна на съоръжението, ще трябва да бъдат преместени в рамките на 24 часа.

Снимка: Elvis Pépin/Flickr

В Украйна повечето от индустриалните съоръжения се намират в източната част на страната. Това включва съоръжения в областта на минното дело, металургията, химическата индустрия и електроцентралите. Поради тази причина, наличието на токсични и вредни вещества в този район се превръща в причина за тревога, особено във време на въоръжени конфликти.

Всички страни в конфликта трябва да са наясно с рисковете, които непрекъсната несигурност води, включително и химическите аварии. В крайна сметка, това е, за да се гарантира, че всички предпазни мерки са взети, за да се предотврати такава катастрофа, и най-вече, за да бъдат прекратени сраженията“, добави докладчикът.

Ще следим развитието по темата и в следващите седмици.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN; OHCHR[:]