Е-правителства

0
1452

dfx_9735

Кристен Айгро, международен секретар на Европейски младежки форум и член на националния естонски младежки форум е гост- лектор на кръглата маса на тема „Да подготвим Европа за бъдещето, дигитални умения за всички“.

Тя сподели пред участниците на конференцията и читателите на UNA News Bulgaria за процеса на дигитализация в Естония и за председателството на Естония, България и Австрия.

Въпреки, че е малка страна с население от 1 млн. 325 хил. души, Естония е една от водещите страни в дигитализацията и една от първите, инвестирали в е-правителство. Този процес започва още през 90те години на 20век, след разпада на СССР когато страната получава своята независимост.

Голямата инвестиция, която прави Естония в модерна система, днес се е превърнала и в нейна запазена марка. Електронното гражданство, което съществува като програма, борави с е-подписи, е-гласуване, е-такси и данъци, е- полиция и пр. Това интегриране на електронните услуги във всекиднения живот цели да намали бюрокрацията и да получи по-голямо доверие, но Кристен Айгро е на мнение, че има още какво да се желае. И въпреки, че все още има случаи на протести относно е-правителството в Естония, страната предлага почти всяка услуга и обществена институция в електронен вариант.

Това въвеждане в дигиталния свят започва от ранна детска възраст. Естонските училища инвестират много средства в образованието на децата си още от първи клас, когато те се учат на компютри. Държавните заведения имат сътрудничество с компанията Самсунг, които провеждат безплатни обучения и издават дигитално портфолио, което увеличава конкурентоспособността на е-естонците.

dfx_9740

След всяко изказване, публиката имаше възможност да задава въпроси на гост-лекторите и преобладаваха тези за електронното правителство. На темата за позитичните и негативни аспекти Кристен Айгро изтъкна, че много хора се страхуват от гласуването онлайн или се притесняват дали то е достоверно, но тя е на мнение, че гаранция когато гласуваш на хартия също няма.

-„Това ново средство не увеличава процента на гласувалите, само улеснява процеса. Онлайн не може да се проследи гласоподавателя чрез неговия вот и не може да се разбере неговия избор. Но в изборния ден всички гласуват на хартия“, подчертава Айгро.

Публиката имаше интерес и как функционира е-полицията, където Кристен Айгро отговори, че тя следи основно за кибер нарушения в пространството, понякога дори и за заплахи във Фейсбук. На въпроса дали е-правителството влия на икономическия прираст на страната, гост-лекторът заяви, че дигитализацията безспорно улеснява фирмите, ускорява образуването на такава и дава повече свобода на старт-ъпите.

dsc_3790Кристен Айгро сподели виждането си и за предстоящото председателството на Естония, България и Австрия. Според нея това е добра възможност за малки страни като нашите да изложат своите приоритети и да поставят належащите им проблеми на евройската сцена. От съществено значение е и да се включат младите в този процес, да бъдат активни в изготвянето на плана за действие. Очаква се идната седмица Айгро да присъства на срещата на младежкия екип във връзка с председателството и да се обсъдят темите, върху които Естония ще наблегне. Дигитализацията, независимо от различните темпове на развитие за всяка страна,  трябва да е основен приоритет в Европейски съюз.