Задайте въпрос към кандидатите за генерален секретар на ООН

800px-UN_General_Assembly_hall
Снимка: Wikimedia Commons

В края на 2016 г. ООН изтича мандатът на Бан Ки-Мун като генерален секретар на ООН, като през настоящата година ще бъде организиран процеса по избор на неговия наследник на поста. Според Устава на Обединените нации, генералният секретар се назначава от Общо събрание, съобразено с препоръките на Съвета за сигурност.

В тази връзка, председателят на Общото събрание на ООН организира неформален диалог между държавите членки и кандидатите през април. Връзката с гражданското общество, което също ще участва в процеса, ще се фасилитира от Звеното на ООН за комуникация с неправителствения сектор. Всеки гражданин може да изпрати своите въпроси писмено, чрез видео или аудио запис до 20 март, както е посочено на уеб сайта на Звеното. От въпросите ще бъдат избрани 30, които да бъдат изпратени до председателя на Общото събрание, като селектираните от него въпроси ще бъдат зададени лично към кандидатите. Представители на организации и доброволци могат да кандидатства до 15 март за място в Комитета, който ще подбере въпросите.

Процедурата по номиниране на кандидати за поста стартира през декември 2015 г. До момента официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България) и Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия).

Повече информация как може да изпратите Вашите въпроси и какви са вече изпратените запитвания може да намерите тук.