Идеята за Международния ден на мира се появява още 1981 г. по време на Общото събрание на ООН. Единодушно, през 2001 г. Общото събрание гласува да определи този ден за период на ненасилие и прекратяване на огъня.

Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат този ден чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира.

Честването тази година акцентира върху изграждането на мира от всички ни, заедно, в несигурни времена. По случая, Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, отправи и своята поздравителна реч:

Международният ден на мира е посветен да призовава воюващите страни да свалят своите оръжия и да работят за разбирателство.

Докато пандемията от КОВИД-19 продължава да опустошава света, този призив е по-важен отвсякога. Ето защо през март отправих своя апел за глобално примирие. 

Нашият свят е изправен пред общ враг: смъртоносен вирус, който причинява огромно страдание, разрушава поминъка, допринася за увеличаването на международните напрежения и обостря вече утвърдилите се предизвикателства пред мира и сигурността. 

Фокусът на тазгодишния Международен ден на мира е „Заедно градим мира“.

В този дух и за да отбележим нашата 75-та годишнина, ООН обединява хората за глобална дискусия относно формирането на нашето бъдеще и изграждането на мир в несигурни времена.

В тези дни на физическа дистанция може да не сме способни да стоим един до друг. Но ние трябва заедно да отстояваме мира. 

И знам, че заедно можем и ще построим един по-справедлив, устойчив и равнопоставен свят.“

Всяка година Дружеството за ООН в България отбелязва Международния ден на мира подобаващо, следвайки принципите на Организацията на Обединените нации. Заповядайте на Камбаните на мира в гр. София на 26 септември от 11:00 ч., за да го отбележим заедно.

Превод на речта: Български младежки делегати към ООН

Източник: UN