[:bg]Западна Сахара: Гутереш с призив за намаляване на напрежението в буферната зона[:]

16 юни 2011 г. Надпис в подкрепа на идеята Западна Сахара да стане суверенна държава. Снимка: James Byrum/ Flickr

[:bg]

16 юни 2011 г. Надпис в подкрепа на идеята Западна Сахара да стане суверенна държава. Снимка: James Byrum/ Flickr

Насред нарастващото напрежение в буферната ивица в южната част на Западна Сахара, намираща се в покрайнините на град Гиергюра (между мароканската берма и мавританската граница), Генералният секретар на ООН — Антонио Гутереш изрази своята загриженост като призова Мароко и Фронта Полисарио да предприемат необходимите мерки”, за да бъде избегната евентуална ескалация на конфликта.

По данни на ООН, марокански военни части и въоръжени отряди на Фронт Полисарио продължават да бъдат в непосредствена близост – позиция, която поддържат от август миналата година, и която е наблюдавана от мисията на ООН за Референдум в Западна Сахара, по-позната като MINURSO.

Според изявлението, което беше публично оповестено от говорителя на ООН — Стéфан Дужар, Генералният секретар призовава и двете страни да упражнят максимална сдържаност и да предприемат необходимите стъпки за избягване ескалация на напрежението, било то вследствие действия на военни или цивилни лица. Дужар подчерта още, че редовният търговски трафик не бива да бъде блокиран.

Западна Сахара се намира на северозападното крайбрежие на Африка и граничи с Мароко, Мавритания и Алжир. Колониалното администриране в региона, упражнявано от страна на Испания приключва през 1976 г. Година по-късно избухва въоръженият конфликт между Мароко и Фронт Полисарио. Споразумение за прекратяване на огъня беше подписано през 1991 г., когато беше стартирана и MINURSO именно с тази цел.

15 юни 2010 г. Антонио Акиле, който работи с военната служба за връзка на MINURSO, гледа през бинокъл по време на патрул за мониторинг в Оум Дрейг, Западна Сахара. Снимка: UN Photo/ Flickr

След седем години на дипломатически консултации, през 2004 г. ООН отправи предложение за преработване текстовете на споразумението, което обаче беше отхвърлено от една от страните в конфликта. При одобряване на настоящата фаза на директни преговори през 2007 г., Съветът за сигурност на ООН призова за справедливо, взаимно и трайно политическо решение, което да даде възможност за самоопределение на народа на Западна Сахара.

Напрежението в региона започна да нараства отново през август миналата година, когато Мароко даде старт на анти-контрабандна операция с полицейски характер, целяща да изкорени всякаква незаконна дейност в южните провинции на Сахара. В изпълнение на така поставената цел, мароканските власти започнаха асфалтиране на пътя, с оглед по-добро наблюдение на площта и предотвратяване създаването на сигурно убежище в буферната зона отвъд берма на Мароко.

Актуализация (26 февруари): Мароканското външно министерство излезе с официално изявление в неделя, според което крал Мохамед е наредил eдностранното оттегляне на военните части от настоящата им позиция или иначе казано изтегляне извън буферната зона, в изпълнение на препоръките на Генералният секретар на ООН.

Източници: UN, MINURSO, Reuters

[:]