Зика: Нов проект на СЗО и Панамериканската здравна организация

0
878
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На 15 април, Световната здравна организация и Панамериканската здравна организация започнаха нов проект с цел проучване и изготвяна на списък с база данни, в който са посочени и категоризирани всички случаи на вируса Зика в световен мащаб.

В съобщение до медиите, двете агенции посочват, че Панамериканската здравна организация систематично идентифицира и събира основна информация за всички проучвания, свързани със Зика- вече публикувани и които са на път да бъдат публикувани. Базата данни включва заглавието, авторите и директен линк към статията.

Всяко едно от проучванията е категоризирано в областта на вируса- епидемиология; патогенеза на заболяването и последиците от Зика инфекцията; клинично управление; здравни интервенции; здравните системи и услуги за реагиране; научни изследвания и разработване на продукти; причинно- следствената връзка.

Потребителите могат да търсят информация в базата данни по различни видове публикации: публикувани статии, протоколи и публикувани предварителните резултати.

Информацията, свързана с механизма за търсене е създаден след като група от експерти от цял свят се срещнаха през март, за да обсъдят регионалната програма за приоритизиране и координиране на изследванията върху Зика. На това заседание, изследователите направиха заключението, че усилията трябва да бъдат повишени, за да могат да се изследват неизвестните фактори за микроцефалия и други вродени малформации, които могат да бъдат свързани с инфекция от вируса Зика.

Експертите анализираха и отчетоха празнотите в научните познания за вируса, как това се отразява на хората, последиците за общественото здраве в Северна и Южна Америка и комар от вида Aedes aegypti, векторът, който предава болестта, уточниха агенциите.

Към днешна дата вирусът Зика върлува в 34 страни и територии в Северна и Южна Америка. Той е предаван чрез ухапване от комар от вида Aedes, но отскоро е установено, че той може да бъде предаван и по полов път. Жика е свързан с вродени малформации като микроцефалия и неврологични усложнения като например синдром на Гилен-Баре.

 

Източници: UN News Centre

Превод: Радостина Ненкова