Изявление на Генералния секретар на ООН по случай Световния ден на свобода на печата

0
1132
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

Човешките права, демократичните общества и устойчивото развитие зависят от свободното разпространение на информация. Правото на достъп до информация зависи от свободата на печата. Всяка година ние отбелязваме Световния ден на свобода на печата, за да подчертаем тези фундаментални принципи, да защитим независимостта на медиите и да отдадем почит на медийните работници, които рискуват и понякога загубват живота си, упражнявайки професията си.

Тази година Световният ден на свобода на печата съвпада с три важни събития: 25-годишнина от първия в света закона за свободен достъп до информация в днешна Швеция и Финландия и 25-годишнина от Декларацията от Уиндхоук. И разбира се, 2016 г. е първата година от Програмата за устойчиво развитие 2030.

Свободата на печата и свободното разпространение на информация спомагат не само за информиране на гражданите за Целите, но и да държат своите лидери отговорни за обещанията, които са дали. Медиите, включително и нарастващия брой нови онлайн медии изпълняват функциите на нашите очи и уши. Всички ние се възползваме от информацията, която те ни предоставят.

Свободната, независима и защитена среда за медиите е от ключово значение. Въпреки това журналистите прекалено често биват заплашвани, унижавани, възпрепятствани и дори убивани, докато преследват целта си да достигнат до информация. Много от тях линеят докато биват държани против волята им в ужасяващи условия, опитвайки се да повдигнат завесата над провалите на управляващите, корпоративните злоупотреби или социалните проблеми.

Много съм притеснен относно ограничените свободи на медиите в много държави. Ограничаването на свободата на изразяване поставя окови върху прогреса.

На този ден, Световният ден на свобода на печата, призовавам всички правителства, политици, представители на бизнеса и граждани да се посветят на развитието на независими и свободни медии. Без това фундаментално право, хората са по-малко свободни и по-малко овластени. А с него, ние можем да работим заедно за един свят на достойнство и възможности за всички.

Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН