[:bg]Ирак: ООН увеличава помощите за Мосул [:]

0
1284

[:bg]

Снимка: UNHCR

Трети месец продължава конфликтът в град Мосул, Ирак. Военните действия там започнаха през месец октомври, когато беше дадена зeлeна светлина на военна операция за изтласкване на терористичните групировки от града, принуждавайки десетки хиляди да напуснат домовете си.

На 16 декември броят на вътрешно-разселените лица достигна почти 100 000. Поради тази причина агенцията на ООН за бежанците обяви, че ще работи в посока увеличаване на своя капацитет, за да успее да окаже подкрепа на напускащото града цивилно население.

На конференция в Женева, Швейцария, говорителят на Върховния комисар на ООН за бежанците — Адриан Едуардс заяви, че тъй като понастоящем предоставяме термични одеяла и юргани на 11 200 души около град Мосул, планираме да увеличим броя на зимните си доставки, така че те да достигнат още поне 5 000 семейства.

Според службата на Върховния комисар за бежанците (UNHCR), от 17 октомври насам 96 864 души са вътрешно-разселени в резултат на започналата тогава военна операция за изтласкване на терористите от града.

Снимка: IOM

По-голямата част от новопристигналите (57 000 души) са настанени в специално изградени за целта лагери в района, който се поддържат от Върховния комисариат. Службата на ООН има общо шест подобни лагера, приемащи хора от град Мосул и три, които все още са в процес на изграждане. Така общият капацитет на лагерите се очаква да достигне 102 000 души.

Освен това, службата поддържа фонд за спешно реагиране, наброяващ 196.2 млн. щатски долара. Тъй като 57% от средствата във фонда идват от външни “донори”, комисариата призова за помощ от тяхна страна, поради недостиг в бюджета. Въпросният дефицит е породен от нарастващия брой на бежанците и съответно на принадлежностите за зимния сезон.

Към момента “помощният пакет” включва одеяла, юргани, дюшеци, спални комплекти, изолиращи спални постелки, печки, кухненски комплекти, изолационни комплекти за палатка и бойлери.

Необходимо е да се отбележи, че е значителен броят и на цивилното население, напускащо град Хауиджа (Hawija), област Киркук. Там има разположени допълнителни лагери, приемащи хора предимно от града.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]