Ирина Бокова осъди убийството на журналиста Хурам Заки

587510Irina_Bokova (1)
UN Photo/Devra Berkowitz

Въз основа на приетата Резолюция 29 през 1997 г., генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова остро осъди убийството на журналиста  Хурам Заки в град Карачи на 7 май, като пореден опит за ограничаването свободата на словото. „Призовавам властите да изправят извършителите на това престъпление в съда, така че да се предотврати насилието върху журналисти. Необходими са сериозни мерки срещу нарушаването на свободата на изразяване и предотвратяване на народа на Пакистан от участие в свободен и информиран дебат.“

Хурам Заки, изявен активист за човешки права и бивш телевизионен  журналист, е редактор на сайта „Нека съградим Пакистан”, чиято основна цел е да разпространява либерални религиозни възгледи и да осъжда екстремизма във всичките му форми. Убитият журналист е и добре познат като активист срещу сектантското насилие.

Заки е още член на кампанията срещу Маулана Абдул Азиз, лидер на Червената джамия в Исламабад, който е известен със своите анти-шиитски възгледи. Журналистът, заедно с други активисти, неведнъж е водил дела срещу Абдул Азиз за подбуждане на омраза и насилие, подобно на отказа на Азиз да осъди атаката на талибаните срещу държавно училище в Пешавар, където загинаха 146 души. Най-вероятната причина за убийството на пакистанеца е последната му кампания срещу духовник на Червената джамия в Исламабад.

Убийството на Заки събра възмутени активисти от цялата страна. То съвпадна и  с изминалата една година от убийството на Махмуд, също правозащитник.

 

Източници: UNESCO, Al Jazeera, BBC

Изготвил:  Андреа Йовева