Ислямска държава в Саудитска Арабия

0
1404
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Ислямска държава пое отговорността за убийството на саудитски полковник, извършено от неизвестни лица във вторник, съобщава Ройтерс.  Полковник ал-Хаммади е разстрелян в малкотo градче ал-Дуадими, западно от Рияд. Убитият е регионален ръководител на вътрешната сигурност на Саудитска Арабия и е първата знакова жертва на саудитския клон на Ислямска държава. Властите разследват случая и се очаква в близките дни официално да потвърдят ролята на ДAEШ в инцидента.

Разклонението на Ислямска държава в Саудитска Арабия се нарича  „Провинция Нежд“, кръстена на едноименната географска област в Саудитска Арабия. Групировката е на малко повече от година, като за краткото си съществуване успява да извърши серия от самоубийствени атентати и разстрели. Приоритет на клона е шиитското малцинство в страната, но е известно, че бойците на Ислямска държава считат за свои врагове и сунитските лидери на страните от залива. Припомняме, че миналата година шиитска джамия бе взривена в саудитското кралство и същата групировка пое отговорност. Друг мащабен удар срещу шиити бе извършен през юни в Кувейт, като и този път виновни бяха Провинция Нежд.

Властите в Саудитска Арабия засилиха мерките за сигурност и спецакциите срещу терористи в последната година, страхувайки се от нарастващите позиции на ИДИЛ в страната. Радикалната групировка цели да разклати властта на управляващата династия чрез опити да разпали религиозен конфликт между различните мюсюлмански секти в кралството. Провинция Нежд заяви малко след атентата в Twitter, че ще последват още атаки срещу саудитскттие власти.

Източници: Reuters, Washington Post

Изготвил: Стоян Ангелов