Йемен на критичен кръстопът

0
1346
UN Photo/Manuel Elias
UN Photo/Manuel Elias
UN Photo/Manuel Elias

Преговорите между правителството на Йемен и шиитското движение „Ансар Аллах“ за мирно уреждане на конфликта в страната, продължаващ вече 13 месеца, все още се намират в застой. Проведените в Кувейт преговори от 24. април включиха обширна дискусия по въпроса за сигурността, политическите и хуманитарните въпроси в страната. Същите тези преговори трябваше да стартират в понеделник – 18.април, но бяха отложени от шиитските бунтовници, които обвиниха правителството и съюзниците от арабските държави за нарушения на примирието, сключено седмица по-рано.

Специалният пратеник на страната в ООН Исмаил улд Шейх Ахмед заяви, че все още има съществени различия в гледните точки на двете делегации, но въпреки всичко консенсус е постигнат по най-важната точка – тази за нуждата от мир и неуморна работа по двустранното споразумение.

„Йемен се намира на критичен кръстопът, единият път, по който може да доведе до мир, а другият само да влоши ситуацията в хуманитарната сфера и сферата на сигурността.“, заяви Исмаил улд Шейх Ахмед. „Прекратяването на военните действия започна в нощта на 10. април и се надявам, че ще послужи като солидна основа за предстоящите преговори, както и като възможност за връщане на мира в Йемен.“, допълни още той.

Въпреки видимото намаляване на военното насилие в повечето части на страната, специалният пратеник заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че има притеснителни ситуации, особено в областта на Ал Джауф, Арман, Мареб и Таиз, които могат да застрашат процеса по постигане на мир. Той не пропусна да отбележи споразумението, което Кралство Саудистка Арабия и шиитското движение „Ансар Аллах“ постигнаха, във връзка с прекратяването на военния конфликт в Йемен и в подкрепа на действията на ООН.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на помощта при извънредни ситуации Кюнг Уа Канг информира Съвета за сигурност, че жертвите на военните действия в Йемен надхвърлят 6 400, повече от 30 500 души са ранените, а около 2,8 милиона душа са били принудени да напуснат домовете си. „Близо 14 милиона души сега се нуждаят от хуманитарна помощ, вследствие дефицита на лекарства, електричество, екипи за помощ и оборудване.“, допълни още тя.  Хуманитарни организации вече са започнали да снабдяват с консумативи от първа необходимост жителите в труднодостъпните части от страната, но въпреки техните усилия, животоспасяващите операции продължават да бъдат затруднявани от бюрокрацията. В заключение Кюнг Уа Канг изрази виждането си, че се надява страните да поемат по единствения правилен път – този на преговорите и диалога.

 

Източници: UN News Centre (15.04.), UN News Centre (24.04)

Изготвил: Мирела Христова