[:bg]Какво би направил, ако знаеш, че със сигурност ще успееш?[:]

[:bg]

„Какво би направил, ако знаеш, че със сигурност ще успееш?“. Това пита фотожурналистът Николай Николов (Blindspot Photography) тези, които се осмеляват да застанат пред обектива му като част от най-новия му проект „Българската мечта“ .

Николай се впуска в търсене на българската мечта, защото вярва, че споделяйки и изричайки гласно своите мечти, правим успешното им осъществяване по-близко, по-реално и по-обозримо.

„Смятам, че това е нещо, което много хора пропускат да направят, улисани в ежедневието си и по този начин се самообричат радостите им да се свеждат до това да дойде петък, да дойде заплатата или да дойде отпуската. Можем да бъдем много повече от това. Бих искал „Българската мечта“ да бъде разбрана и осмислена от възможно най-много хора. Иска ми се тя да среща и обединява вдъхновители и хора търсещи вдъхновение.“ – споделя Николай.

Учители, IT специалисти, режисьори, архитекти, адвокати, младежки обучители, инженери, журналисти, музиканти, авантюристи и визионери споделят своите мечти.  Близо 70 души вече са изрекли мечтите си на глас, а моментът е запаметен завинаги.

Николай разказва, че идеята за „Българската мечта“ се заражда преди повече от година, докато работи в офис от типа на т.нар. кол-центрове – над 100 човека зад бюра в едно голямо помещение – силно оптимизирана среда, в която „за ефективното протичане на работния процес нямат никакво значение човешката личност с нейните мечти и надежди“. Именно това го провокира да попита хората: „Какво би направил, ако знаеш, че със сигурност ще успееш?“. Всеки, който е готов да отговори на въпроса му, може да се включи в проекта.

Николай Николов се занимава с фотожурналистика от 6 години. За него професията е преди всичко мисия и кауза, която може да доведе до положителна промяна на средата около нас. Именно това е причината да реализира обществено значими проекти като „Българската мечта“, „Panelki Land“ и „Minimalistic Sofia“.

Николай Николов улавя българските мечти със своя фотоапарат. / Снимка: Николай Митев

А каква е българската мечта на Николай? „Бих създал фотографска агенция, предаваща снимки от обществено значими събития в реално време и паралелно с това занимаваща се с дългосрочни и задълбочени фотожурналистически проекти“,  разказва търсачът на български мечти.

А ти какво би направил, ако знаеш, че със сигурност ще успееш?[:]