[:bg]Какво каза Гутереш на 28-мата среща на върха на Африканския съюз?[:]

Снимка: Embassy of Equatorial Guinea

[:bg]

Снимка: Embassy of Equatorial Guinea

Този понеделник Генералният секретар на ООН — Антонио Гутереш отправи своето първо обръщение към членовете на Африканския съюз (АС), подчертавайки значението на стратегическото партньорство между ООН и АС за устойчивото развитие и поддържането на мира и сигурността в региона.

Двадесет и осмата среща на върха се проведе в столицата на Етиопия — Адис Абаба, като сред официалните гости беше и г-н Гутереш, който произнесе своето слово на английски, френски и на родният си − португалски език. В него той изрази своята благодарност към африканските власти за тяхната готовност и всеотдайност при предоставяне на военни сили за мироопазващи мисии.

Освен това, Генералният секретар не пропусна да спомене, че Африканският континент е сред най-големите и най-щедри домакини, оставили границите си отворени за тези, които се нуждаят от защита, когато толкова много други биват затворени.

След това, Гутереш обърна внимание на 17-те цели за устойчиво развитие, призовавайки за придържане към тях на всяка цена. Като едни от общите цели на ООН и АС бяха представени насърчаването на мира и сигурността и зачитането на фундаменталните човешки права.

В тази връзка е необходимо да се спомене, че АС разполага със собствен план за развитие, познат като “Програма 2063”. В него отново като цели са заложени устойчиво развитие и приобщаващ растеж, а също и спазване правата на човека, добро управление, върховенство на правото, Африка като силен глобален партньор и други. Планът се изпълнява от инструмента за развитие на АС — Ново партньорство за развитие на Африка.

Бамако, Мали. Момичета в публично училище. Снимка: UN Photo / Marco Dormino

Сред общите приоритети на ООН и АС се откроиха още ролята на жените и младежта, образованието и заетостта. Африка е контитент с предимно младо население, като държавите от Субсахарска Африка имат най-голям дял младежи, съставляващи над 70% от населението под 30 години в региона. Поради тази причина инвестициите в образование, обучение и заетост на младите хора са поредният общ ключов приоритет. В допълнение, Африканският съюз определи 2017 г., като Международна година за Овладяване на демографските различия чрез инвестиции в младежта.

Що се отнася до ролята на жените, Гутереш даде за пример своят заместник — Амина Мохамед от Нигерия, обобщавайки че когато овластяваме жените, правим света по-силен”.

Източници: UN, Euromonitor

[:]