[:bg]Как натискането на едно копче може да ти помогне да учиш[:]

0
1118

[:bg]

Човек може да създаде нов навик за 28 дни чрез повторение! Принципите на паметта са локация, асоциация и въображение. Ако всеки път, когато започнем да четем/учим/работим върху нещо, се споразумеем със себе си да натискаме буквално копчето на настолната си лампа върху бюрото, то впоследствие мозъкът ни ще започне да асоциира светлината на лампата и звука от включването ѝ с процеса на работа и необходимостта от концентрация. С времето фокусирането ще става все по-лесно и по-лесно, защото съзнанието ни ще е изградило трайна корелация между двигателната памет на пръста, упражняващ въздействие върху копчето от една страна и нашата мисъл, която трябва да се мобилизира в същия този момент и да се посвети на поставената задача, от друга.

За подобни любопитни казуси си говорихме по време на събитието „И стъпка назад след грешен завой е стъпка в правилната посока” в Младежки център – Пловдив на 4 май.

Главен лектор бе Андрей Илиев, възпитаник на цели пет университета и основател на Leader Academy – академия за бизнес и личностно развитие. По време на семинара Андрей сподели различните начини, по които всеки може да повиши капацитета на паметта си и с лекота да усвоява новата важна информация. Лекторът отговори на това кои са 9-те типа интелигентност според теорията на Хауърд Гарднър за множествената интелигентност, а така също разказа за това как класическата музика влияе благотворно върху паметта –  т.нар. „Моцарт ефект”.

Вторият презентатор –  Екатерина Николопулу, магистър по „Приложна психология“, увлечена по риториката, социалните и поведенчески науки – се включи с няколко отборни игри за изграждане на доверие и разбиране. Екатерина изтъкна колко е важно младите хора да взимат решенията сами и да слушат своята интуиция, да дават пространство на нови преживявания извън комфортната си зона и да бъдат толерантни към различните социални групи, защото всички сме свързани и светът зависи от емпатията между нас.

 

Материалът изготви: Виктория Костова[:]