Ключова роля на младите хора в борбата срещу екстремизма

 

12647406_1554762508182413_7532948387011934609_nСнимка: МВнР

В понеделник (25 януари) българският външен министър Даниел Митов представи пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) приоритетите за организацията в следващите месеци. България оглавява Комитета на министрите на Съвета на Европа от ноември 2015 г. като председателството й ще продължи до май тази година.

В рамките на общия дебат, Даниел Митов отговори и на въпроси относно мигрантската и бежанска криза в Европа, правата на детето и жените, прилагането на Европейската конвенция по правата на човека, както и положението в Украйна и Беларус.

По отношение на бежанската криза министър Митов подчерта, че пристигайки в Европа бежанците имат нужда и право на защита, която се основава на Европейската конвенция за правата на човека. „Трябва да бъдем наясно, че начинът, по който се отнасяме към бежанците, не засяга само тях, а и нас и нашето собствено бъдеще“, добави още първият дипломат на България.

Приоритет за българското председателство ще бъде и защитата на младите хора и уязвимите социални групи. Даниел Митов обяви намеренията на България да се фокусира върху инициативите за предотвратяване на социалното изключване и маргинализацията. 

Председателят на Комитета на министрите постави акцент и върху медийната свобода. „България ще работи върху защитата на медиите от външно влияние по време на председателството си на Комитета на министрите на Съвета на Европа“, увери той.

Външният министър подчерта и значението на младите хора:

„В момент, в който младите хора са тежко засегнати от безработица и бедност, демократичните практики, образованието и упълномощаването на младежите да защитават държавите от вътрешни конфликти са най-добрият, ако не единственият антидот срещу екстремизма и движенията, които проповядват расизъм и ксенофобия.“

Сред засегнатите теми бяха още миграцията, доброто сътрудничество между България и Турция, подписването на конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието спрямо жени и домашното насилие. Днес, през втория ден от посещението си в Страсбург министър Митов ще се присъедини към официалната делегация на президента на България Росен Плевнелиев.


bg_coe България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 2015 г. Страната е член на Съвета от 1992 г. като изповядва основните принципи заложени в съществуването на международната организация, а именно: демокрация, човешки права и върховенство на закона. 

Като председател на Комитета на министрите България ще работи в по-тясно сътрудничество с генералния секретар и останалите структури на Съвета на Европа като Парламентарната асамблея, Конгресът на местните и регионални власти, Европейският съд по правата на човека и други. 

Източник: Министерство на външните работи на Република България