[:bg]Кой стана най-младият пратеник на мира на ООН?[:]

0
1166
Малала Юсафзаи. Снимка: Russell Watkins/Department for International Development/Flickr

[:bg]Тя е на 19 години. През 2012 г. почти беше убита от талибани заради борбата ѝ за правото на образование на момичетата. Тя е носител на Нобелова награда за мир. А в началото на април 2017 г. Генералният секретар Антонио Гутереш я обяви и за най-младия пратеник на мира на ООН със специален фокус върху образованието на момичетата.

Нейното име е Малала Юсафзаи.

Малала Юсафзаи. Снимка: Russell Watkins/Department for International Development/Flickr

Кои са пратениците на мир на ООН?

Те са личности, които се отличават, внимателно подбрани от всички области на изкуството, литературата, науката, спорта или други сфери на обществения живот. Те са се съгласили да помогнат за насочване на световно внимание към работата на световната организация.

Удостоени с най-високата чест, връчена от Генералния секретар на граждани, тези видни личности доброволно даряват време, талант и отдаденост, за да повишат информираността за усилията на ООН да подобри живота на милиони хора по света.

Според Генералния секретар, Малала е „символ на може би най-важното нещо в света – образование за всички“.

По време на церемонията в Ню Йорк, Малала Юсафзаи изтъкна значението на образованието, най-вече това на момичетата, като ключов фактор за подобряване на обществата като цяло. Тя добави, че братята и бащите също трябва да подкрепят жените в усилията да се образоват и да бъдат такива, каквито искат да са.

„Промяната започва с нас и тя трябва да започне още сега […] ако искате да видите бъдещето си ясно, трябва да започнете да работите сега, а не да чакате някой друг“, допълни Малала.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN News[:]