[:bg]Кой ще бъде новият посланик на САЩ в ООН?[:]

0
1540

[:bg]

8568122594_977f4ac8ce_z-1
Снимка: Gage Skidmore

Новоизбраният президент на САЩ — Доналд Тръмп избра първата жена, която да заема висш пост в американската администрация. Нейното име е Ники Хейли, по-позната в ролята си на губернатор на щата Южна Каролина. Решението за назначението беше обявено на 23 ноември. Според него, Ники Хейли ще бъде посланик на САЩ в ООН, а Бетси Девос — неин секретар.

В официално изявление, новоизбраният президент определя Хейли като доказан дипломат , допълвайки още че тя ще бъде чудесен лидер, който да ни [САЩ] представлява на световната сцена”. Тук е необходимо да се припомни, че Ники Хейли беше един от най-отявлените критици на Тръмп по време на президенската надпревара.

Първоначално тя беше част от кампанията на Марко Рубио, а впоследствие от тази на Тед Круз в републиканските първични избори. Хейли неведнъж е отправяла упреци към изказвания на Тръмп и дори призова публично избирателите да не откликват на алармата, създадена от най-гневните гласове”. В крайна сметка обаче, тя гласува именно за Доналд Тръмп.

Освен това, Хейли прие номинацията за посланик в ООН, казвайки че страната е изправена пред големи предизвикателства както във вътрешен план, така и в международен и че тя се чувства признателна за поканата да бъде част от екипа на Тръмп и да служи на страната си като следващия посланик в ООН. Тя допълни също, че е безкрайно благодарна на избирателите си в Южна Каролина, които са дали шанс на малко познат, 38-годишен кандидат за губернаторското място, идващ от малцинство и то от женски пол”.

Макар за голяма част от посланиците в ООН името на губернатора на Южна Каролина да не звучи познато, някои изразиха мнение относно взетото решение. Например, постоянният представител на Европейския съюз  — Жоао Вал де Алмейда написа в социалната мрежа Twitter, че се е срещал с Хейли, когато е била назначена във Вашингтон и че няма търпение да работи с нея, тъй като има твърде много въпроси за обсъждане по линията ЕС-САЩ.

Френският посланик, Франсоа Делатр, който също познава Хейли, я определи като много уважаван професионалист”. Той каза още, че Франция и САЩ трябва да посрещнат предизвикателствата заедно, включително в рамките на ООН. Делатр допълни още, че повече от всякога се нуждаем от Америка, която е отдадена на световните въпроси.”

Върху материала работи: Александра Александрова

Източници[:]