Конференция на ЮНЕСКО за безопасността на журналистите

Снимка: UNESCO

 

Снимка: UNESCO
Снимка: UNESCO

Днес (5 февруари) в Париж се провежда международна конференция на ЮНЕСКО на тема: „Новинарските агенции застават зад безопасността на медийните професионалисти“. В конференцията ще вземат участие ключови представители на новинарски агенции на управленско ниво като собственици на медии, издатели, главни редактори. Целта на конференцията е да бъдат обсъдени методи и добри практики за закрила на журналистите и медийните работници.

Новинарските агенции са едни от главните заинтересовани страни що се отнася до защитата на журналистите, ето защо, организирането на платформа за дискусии и обмяна на опит между тях е особено важно. Събитието цели да популяризира темата за осигуряване на безопасността на журналистите, както и да бъдат обменени добри практики и показани примери за ефективна защита на журналисти.

Медийните агенции и организации са приели редица правила и декларации за защита на журналистите и медийните работници.

Конференцията се организира с подкрепата на Международната програма за развитие и комуникация и в съответствие с редица международни правни документи като Хартата за правата на човека, Международното споразумение за граждански и политически права, Резолюция на Общото събрание на ООН за безопасност на журналистите и въпросът с безнаказаността на престъпленията срещу тях, Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на ООН за безопасност на журналистите и др.

Повече информация за събитието може да намерите на официалната страница на ЮНЕСКО.