Коронавирус в Близкия Изток

0
1090
Снимка: Pixabay

COVID-19 е втората епидемия от коронавирус, която засяга Близкия Изток, след разпространението на вируса MERS-COV, първоначално регистриран в Саудитска Арабия през 2012 г. Типичните за вируса MERS симптоми, включващи висока температура, кашлица и затруднено дишане, са характерни и за новия коронавирус, известен с официалното си наименование COVID-19. Това се дължи на обстоятелството, че и двата вируса принадлежат към голямо семейство коронавируси.

Основната разлика е в начина им на предаване, а оттам и в степента на разпространение на заразата. Отчетените от здравните власти в целия свят резултати във връзка с появата и разпространението на вируса MERS за периода 2012 – 2015 г. съответстват на резултатите, отчетени само в първите няколко седмици от разпространението на новия коронавирус COVID-19 след първата му поява през декември 2019 г. в град Ухан, Китай. На 11 март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия.

Първата държава в Близкия Изток, докладвала положителен случай на коронавирус в процеса на неговия епидемиологичен растеж, бяха Обединените арабски емирства (ОАЕ). На 29 януари ОАЕ потвърди, че четиричленно семейство, пристигнало от китайския град Ухан, се е заразило. Към 22 март броят на регистрираните случаи на COVID-19 в страната възлиза на 153.

Почти всички държави в Близкия Изток в момента са засегнати от новия коронавирус. Освен в ОАЕ, към 22 март потвърдени случаи в региона има и в: Бахрейн (310), Египет (294), Израел (883), Ирак (214), Йордания (100), Катар (481), Кувейт (176), Ливан (230), Оман (52), Палестина (53), Саудитска Арабия (392) и Турция (947). В част от случаите (Бахрейн, Ирак, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия) сред първите заразени са били хора, завръщащи се от Иран.

Най-тежко засегнат е именно Иран, където броят регистрирани случаи на COVID-19 всекидневно нараства с над 1000 души и вече достигна 20 610. Първите случаи бяха съобщени от местните власти в свещения град Кум и именно той се очертава като епицентър за предаване и разпространение на коронавируса в страната. В опит да ограничи заразата, Иран започна да въвежда драстични мерки като временно освобождаване на политически затворници.

По официални данни извън обсега на засегнатите от COVID-19 близкоизточни държави остават Сирия и Йемен. В опит да предотвратят заразата, властите там вече са предприели затваряне на граници, училища и други публични институции, както и ограничаване на полетите. Според Сирийската обсерватория за човешки права обаче правителството в Сирия крие регистрирани случаи на заболели хора.

В така създалата се ситуация местните власти в Близкия Изток са изправени пред изключително сериозната задача за предприемане на ефективни мерки, чрез които да бъде овладяно разпространението на заразата. Независимо от полаганите усилия, властите призовават населението за спокойствие. Към момента такова е временно постигнато в някои от изброените държави, където още в първите дни от появата на COVID-19 в Близкия Изток бяха предприети превантивни мерки за борбата срещу неговото разпространяване и където броят на регистрираните случаи е сравнително нисък.


Материала изготви: Дарина Емилова

Източници: Al Jazeera, Gulf News, Pharmaceutical Technology, Worldometer