[:bg]Либерия: възстанови ли сигурността мисията на ООН?[:]

0
1394
Снимка: Pixabay

[:bg]На 30 март 2018 г. Мисията на ООН в Либерия (UNMIL) успешно завърши своя 15-годишен мандат. Това се случи след като за първи път от 70 години насам властта в страната беше предадена от един президент, заел поста след избори, на друг, също демократично избран. Отчитайки наследството на мисията, по време на встъпителната си реч през м. януари новоизбраният държавен глава Джордж Уеа каза: „В най-мрачните ни дни ООН беше до нас“.

Предистория

Либерия, първата независима държава в Африка, се радва на почти век и половина стабилност, до момента, в който две опустошителни граждански войни – през 1989 г. и 2003 г. – стават причина за постоянен хаос.

Преди Мисията на ООН да започне работа, положението в страната не изглежда цветущо. Повече от четвърт милион жители на Либерия са убити и почти една трета от населението е насилствено откъснато от родните си места. Според някои доклади 80% от жените и момичетата са преживели сексуално насилие, свързано с конфликта.

Насилието продължава дори след като воюващите фракции се съгласяват да прекратят огъня и да планират възстановяване на политическата система. Именно затова Съветът за сигурност на ООН създава мироопазващата мисия за Либерия през октомври 2003 г. Когато миротворците за първи път пристигат, цялата страна е в размирици, спомня си генерал-лейтенант Даниел Опандe, главнокомандващ силите на ООН в Либерия.

Миротворческият процес

Една от основните задачи, които UNMIL си постави, бе да помогне на Националната полиция в страната да поеме успешно отговорностите по сигурността. През юли 2016 г. ООН предаде всички задачи по сигурността на либерийските власти – крачка по пътя към пълно изтегляне на мисията през м. март 2018 г.

Омиротворяването на Либерия обаче включваше много повече от въоръжено присъствие. Един от инструментите на мисията на ООН бяха радиопредаванията на английски и на местни езици. Наполеон Вибан, ръководещ радио UNMIL, споделя:

„Ние наблегнахме върху насърчаването на мира и националното помирение.“

Мисията на ООН имаше за приоритет и овластяването на жените – да гласуват, да кандидатстват за работа и да се присъединяват към всички институции на правовата държава. Тази инвестиция в равенството на жените донесе огромни дивиденти в прехода към демокрация.

Жените миротворци, служещи в UNMIL, бяха ключов елемент от UNMIL. Мисията беше първата с изцяло женско полицейско подразделение. Жените, които през годините изпълняваха задачи като патрулиране и подпомагане на укрепването на местната полиция, послужиха като вдъхновение за либерийските жени. Впоследствие много от тях се присъединяват към сектора за сигурност. Резултатът е налице – наблюдава се четирикратно увеличение на броя на либерийките, кандидатстващи за полицейски служители.

Как изглежда Либерия сега?

Новата, по-сигурна среда позволи на повече от един милион бежанци и вътрешно разселени хора да се завърнат в домовете си. Правителството установи властта си на територията на страната и три пъти проведе избори за президент. С възстановяването на стабилността и излизането на UNMIL от страната, мисията продължава си сътрудничи с местни организации по проекти за развитие. Осъществени са редица проекти с „бърз ефект“ в цялата страна, особено такива в областта на устойчивото земеделие, селското стопанство, рециклирането, климата и градското развитие.

Фарид Зариф, Специален представител на ООН за Либерия, отбеляза, че въпреки всичките си постижения, Либерия все още остава крехка в много области. Той допълни: „Не трябва просто да презюмираме, че всичко е наред и да оставим страната без никаква помощ. Либерия ще продължи да се нуждае от солидарността, подкрепата и помощта на международната общност, за да извърви своя дълъг път.

Въпреки че мирът остава трудно осезаем в много региони, където силите на ООН са разположени от години, благоприятното завършване на мисията в Либерия представлява успех за мироопазването на ООН, в чиито 15 операции в света в момента участват 110 000 мъже и жени. Около 16 000 работеха с UNMIL. Тяхната отдаденост донесе и жертви – по време на службата си в страната 200 миротворци загубиха живота си.

Междувременно, по време на дебат на Съвета за сигурност относно подобряването на мироопазващите операции на ООН, Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш изказа мнението, че мироопазващите сили на ООН често са недостатъчно подготвени и подчерта наличието на пропуски в командването и контрола, в оборудването и в обучението им.

Наричайки мироопазващите операции „забележително начинание на многостранното сътрудничество и международната солидарност“, г-н Гутереш подчерта, че въпреки всичко миротворците са жертва на нереалистични очаквания, в резултат на които се губят както човешки животи, така и доверието към организацията.

Материала изготви: Лилиана Софкова

Източници: UN (1) (2) (3)[:]