Либия: Пратеник на ООН осъди отвличането на парламентарист

0
1324
UN Photo/Manuel Elías
UN Photo/Manuel Elías
UN Photo/Manuel Elías

Най-високопоставеният официален представител на ООН в Либия категорично осъди отвличането на член на камарата на представителите едва дни след като беше направена значителна стъпка напред в стремежа да се сложи край на политическото разделение и въоръжените конфликти в страната. Според ООН, Мохамед Ал-Раид е бил отвлечен на път за летището след участието си в заседание на камарата на представителите в Тобрук, пристанищен град на източното крайбрежие на Либия. „Аз съм изключително притеснен от този неоправдан и неприемлив акт“, каза в прессъобщение Мартин Коблър, специалният представител на генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL). „Призовавам всички влиятелни личности да не пестят усилия, за да се гарантира неговото незабавно и безусловно освобождаване. Ал-Раид не трябва да плаща никаква цена за смелото си решение да подкрепи националния интерес, рискувайки живота си, за да се върне в камарата на представителите в съответствие с либийското политическо споразумение“, добави той.

Миналия понеделник, Коблър приветства принципното потвърждение на либийското политическо споразумение от камарата на представителите, като обърна внимание на резервите на камарата по отношение на една от клаузите, свързана с разделението на властите. Сделката, постигната с посредничеството на ООН, бе подписана през декември миналата година в Мароко, като документира съгласието да се формира правителство на националното единство с президентски съвет, кабинет, камара на представителите и държавен съвет. „Ние ще продължим консултациите с всички страни, за да се намери консенсусно решение на всички нерешени въпроси“, заяви специалният представител в комюнике. Той взе под внимание и решението на камарата на представителите да върне списъка на кабинета на президентския съвет и призова и двете страни да вземат необходимите решения възможно най-скоро.

UNSMIL е създадена през 2011 г. от Съвета за сигурност на ООН по молба на либийските власти след шестмесечен въоръжен конфликт в подкрепа на новото временно правителство на страната и неговите следвоенни усилия. Четиригодишната криза е довела почти 2,4 милиона либийци до състояние на отчаяна нужда от хуманитарна помощ.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова