Мали: Бан Ки-Мун осъди убийството на миропазител в Кидал

04-18-2016MINUSMA
Снимка: MINUSMA/Marco Dormino

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, осъди нападението в Мали на конвой на Мисията на ООН в страната, което доведе до смъртта на миропазител.

„Генералният секретар подчертава, че нападенията срещу миропазители на ООН могат да представляват военни престъпления според международното право.“, се казва в изявление, публикувано вчера (07.08.) от офиса му. „[Той] призова извършителите на нападението да бъдат изправени пред съда,“ се казва още в изявлението.

Четири други миропазители, служещи в Многостранната интегрирана мисия на ООН стабилизиране в Мали (MINUSMA), също бяха ранени при вчерашното импровизирано нападение с взривно устройство срещу конвоя, южно от Агуелхок, в района на Кидал.

Преди този инцидент, на 05.08.2016 г. бе извършено подобно нападение, при което пострада един миротворец в околностите на град Кидал.

В изявлението, Бан Ки-Мун подчерта, че атаките срещу MINUSMA няма да отслабят решимостта на Мисията да изпълни изцяло своя мандат, в подкрепа усилията на правителството на Мали и страните по споразумението за мир и народа на Мали, за да се постигне траен мир и стабилност.

Освен това, ръководителят на ООН припомни, че основната отговорност за мира е в ръцете на правителството на Мали и го призова да продължи да работи за пълното прилагане на разпоредбите на споразумението за мир и да направи всичко възможно, за да се предотвратят подобни атаки.

Генералният секретар също така изказа съболезнованията си на семейството на жертвата и на правителството и народа, и пожела бързо и пълно възстановяване на пострадалите.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова