Мисията на ООН в Йемен с надежди за устойчив мир в страната

0
1094
Снимка: OCHA
Снимка: OCHA
Снимка: OCHA

Ден преди началото на примирието в Йемен  хуманитарният координатор на ООН изрази надежда, че споразумението ще бъде устойчиво, тъй като според него то е крачка към политическия изход от кризата, от който йеменският народ отчаяно се нуждае, съобщава UN News Centre. Прекратяването на огъня дава възможност и за засилване на хуманитарната помощ за бедстващите в труднодостижими райони.

 „Обнадежден съм от перспективата на примирието, което ще влезе в сила на 10 април. Ако се спазва, споразумението ще донесе необходимия отдих от ежедневното насилие, продължило вече година, на което мъжете,жените и децата на Йемен са подложени“, заяви хуманитарният координатор на ООН, Джейми Макголдрик.

Хуманитарните мисии в Йемен  са действали  усилено през целия конфликт, договаряйки хуманитарни коридори с воюващите страни, за да достигне помощта до всички нуждаещи се в страната. В тази връзка Макголдрик напомни също, че всички страни са задължени от международното право да защитават цивилното население и да осигуряват безопасен и постоянен достъп на хуманитарните работници до бедстващите.

 „Независимо от резултатите на мирните преговори, от ООН ще продължим да отговаряме на хуманитарните нужди на хората, където и да се намират те и въпреки огромните препятствия пред нас“, каза още Макголдрик.

Източник:  UN News Centre

Изготвил: Стоян Ангелов