[:bg]Младежките възможности наоколо (месец юни)[:]

0
1353

[:bg]

Периодично в ресор „Младежки сектор“ публикуваме актуална информация за предстоящи интересни събития, обучения и практики, насочени към младите в страната.

В настоящия материал подбрахме любопитните възможности, от които младежите могат да се възползват през настоящия месец. Подредбата е извършена спрямо крайния срок на кандидатстване или датата на провеждане на съответната инициатива, в случай че липсва посочен краен срок. Ето и какво предстои в младежката и образователна сфера в страната:

  • WE ALL WRITE 2017 – новият творчески проект на 140 Ideas / One for all ideas е вече факт и ще се проведе между 12 и 18 юни в Ахтопол. Градът ще се превърне в своеобразна галерия на фасадното изкуство, а артистите ще бъдат от над 5 държави. 40-те художника ще изрисуват 30 фасади и стени на територията на Ахтопол, с идеята той да се превърне в една от най-известните дестинации за улично изкуство в Европа. Освен това ще има и фестивален уикенд, бар на плажа, парти вечери и какво ли още не. Повече информация за събитието и тази „луда морска история“ вижте тук. Ако искате да се включите в събитието на 140 Ideas като доброволец на място, може да видите повече информация тук.

  • Кариерното изложение Trained in GermanY! – „Кариера с немски език“ в Пловдив – Изложението ще се проведе на 14 юни в Дома на културата в Пловдив за втора поредна година. Като част от Седмиците на немския език в България, събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в сътрудничество с Alumniportal Deutschland, Гьоте-институт България и Посолството на Федерална Република Германия. Кариерното изложение е насочено към всички немскоговорящи младежи, които желаят да се запознаят с немските работодатели и фирми в България. ГБИТК смята, че търсенето на персонал с немски език е все по-голямо в региона и се поощряват кампании като тази, които свързват хората, владеещи езика, с голям набор от фирми. Ако и вие владеете немския отлично или сте прекарали част от обучението си в Германия, то може да видите повече информация за кариерното изложение тук.
  • Интерактивен младежки семинар за демокрацията – Американският университет организира този петдневен сеинар на тема„(Из)мечтай България. Бъдещето на демокрацията в България“. Семинарът ще се състои от 26 до 30 юни в кампуса на университета в Благоевград. Ще се дискутират актуални въпроси по темите демокрация, върховенство на закона, гражданско участие, медии, икономика и предприемачество в разнообразни лекционни формати и практически ориентирана работа в групи. Чрез мултидисциплинарен подход семинарът ще предостави на младежи от различни краища на страната теоретични знания и практически умения да разберат и анализират демократичните процеси в България и да формулират сами конкретни идеи и проекти за насърчаване на прогресивни политики и демократичното развитие на страната. В семинара могат да се включат общо 100 младежи от цялата страна. Събитието е напълно безплатно, а крайният срок за кандидатстване е до 15 юни. Повече информация тук.

  • Конкурс за финансиране на младежки проектиМладежка банка София обявява конкурс за млади хора с идеи, които развиват дарителството в подкрепа на младежки каузи (от младежи – за младежи). Подкрепят се каузи в следните сфери: спортна активност за здраве, поле за изява на млади хора и подобряване на градския облик и околната среда. Включете сте ако сте млади хора на възраст от 14 до 25 години, живеете в София и имате идея как да промените своя град. Конкурсът е част от инициативата за подобряване на градския облик и околната среда. За да участвате, трябва да изпратите попълнен формуляр за кандидатстване до 15 юни. Повече информация тук.

  • Лятната IT Академия в Бургас – Община Бургас и тази година организира академията, безплатна за ученици и студенти. Инициативата е по идея на кмета Димитър Николов, а целта й е в продължение на месец ученици и студенти с интерес към информационните и комуникационните технологии да развиват и надграждат своите знания и умения в областта на програмирането, графичния дизайн и разработването на мобилни приложения. Обучението ще се проведе от 3 до 31 юли, а всички желаещи могат да подават своите заявки за участие най-късно до 15 юни. Повече информация за обучението може да намерите тук.
  • Пътуваща изложба „Анализ на градската среда“ – на 14 юни от 18:00 ч. в Експозиционен център Флора Бургас ще бъде открита пътуващата изложба с резултати от “Действие в панелните квартали” – последното издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, проведено в пловдивският панелен квартал “Тракия”. Ще бъдат показани примери и ще бъдат представени ползите от широкообхватен анализ на градската среда и въвличането на максимално много участници в нея (включително и младежи). Изложбата се реализира с подкрепата на “Регионален фонд за градско развитие” – фонд мениджър по инициатива JESSICA за градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Нейн куратор и координатор е Любо Георгиев. Ще може да видите прожекция на документален филм “Познавате ли архитекта?”, прожекция на интерактивна онлайн карта, описание на месата в квартал “Тракия”, описание на проучването на квартал “Тракия” и книгата “Алманах на панелна Тракия”. Може да я посетите всеки ден от 08:30 до 19:30 от 14 до 21 юни включително. Повече информация тук.

  • Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2017/2018 –  Български център за нестопанско право стартира седмото издание на програмата. Отворена е процедура по набиране на кандидатури за участие в програмата, където ще се откроят най-добрите бизнес планове. В програмата са включени обучения, съвети за подготвяне на дейностите, участие в конкурс „Най-добър бизнес план за неправителствена организация“ и др.  Тазгодишното издание е разделено на три етапа: „Обучителни семинари“, „Разработване на бизнес план“ и „Акселератор“. В инициативата могат да вземат участие всички неправителствени организации, които развиват нестопанска дейност, имат най-малко два успешно изпълнени проекта в последните две години и имат приходи над 5 000 лв. за последната година 2016 година. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Фондация УниКредит, в партньорство с Telus International. Крайният срок за кандидатстване е 29 юни. Повече информация, както и  онлайн електронен формуляр за кандидатстване, може да откриете тук.

  • Европейска младежка награда #EYA17 – Проектното състезание е организирано от Европейския младежки портал. Ако сте младежи на възраст до 33 години и имате идея или проект, които да отговарят на целите на Съвета на Европа, Европа 2020 или Целите на ООН за устойчиво развитие, то кандидатствайте до 15 юли! Темите, в които може да се работи са следните: здравословен живот, умно обучение, културно свързване, активна гражданственост, иновации, устойчива икономика, екология и др. За всяка категория ще бъдат избрани трима победителя и ще бъдат поканени на Фестивала в Грац (Австрия), където да представят проектите си и да получат награди. За повече информация тук.

  • Национален конкурс „Стажанти 2017” – за трета поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) дава начало на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“. Тази година Съветът е подготвил предизвикателство към всички желаещи да направят своите първи стъпки в кариерата като стажанти в някои от най-големите български и международни компании, стартирайки Национален конкурс „Стажанти 2017”. За да участват в него, младежите трябва да подготвят материал на тема „Портрет на успелия човек, когото познавам”. Може да бъде представено есе, презентация до 10 слайда, репортаж до 2 минути, комикс, портрет и др. Отличеният с първа награда ще получи покана от патрона на инициативата Ева Майдел за посещение и стаж в Европейския парламент в Брюксел. Крайният срок за кандидатстване е 15 август 2017 г. Повече информация – тук.

 

Материала състави: Светла Цончева[:]