[:bg]Младежки пространства и къде да ги намерим[:]

0
1551

[:bg]

Измина близо седмица, откакто срокът за регистрация за Националната младежка среща във Варна изтече. Дебатът ще се проведе в периода 14 – 18 юни за осма поредна година, като този път ще предостави възможност за обсъждане и дефиниране на непознатите ни към момента „младежки пространства”. С наближаването на събитието Ви ангажираме с повече информация по темата.

Думата „пространство” е толкова всеобхватна, колкото и „младежки”, но двете заедно пресъздават недвусмислената идея за създаване на места, служещи на и обслужвани от младежи. Младежките пространства могат да бъдат различни по вид, според местоположението си: свързани с образователния сектор (училища, университети), открити пространства (паркове, градини), общински инфраструктури (читалища, младежки домове) и др. Освен това в темата за младежките пространства лежи въпросът за възобновяването и съживяването на стари и неизползваеми сгради от младежи („Училище сред природата“ в с. Гудевица, читалище „Хамалогика“ в гр. Бургас, кино Космос в гр. Пловдив и др.).

Събитието, като продължение на предишните срещи във Варна, ще търси отговор на един главен въпрос : Как младежкото пространство може да предостави среда за изява на младежкия работник, боравещ с методите на неформалното учене?

Срещата представлява най-голямото младежко събитие в България, като в него ще се включат и експерти на регионално, национално и европейско ниво. Специалисти от България, Германия, Дания, Швеция, Португалия и Италия заедно ще подпомагат процеса по изясняване темата на дебата. Сред въпросите, които ще се обсъждат, са и тези относно финансовото издържане на пространствата и как следва да бъдат поделени задълженията по издръжката на мястото между общините и организациите-ползватели. Веднъж открити, определени, с план за финансиране, следва да се отговори на въпроса как тези зони могат да откликват на нуждите на младите и как развитието им може да бъде спомогнато в бъдеще.

А дали изграждането на такъв тип младежки политики е достигнало до момента на развитието си, в който има нужда от създаването на законодателна рамка, подкрепяща действията на младите? Последната и много важна задача, която участниците на Националната среща във Варна си поставят, е именно създаване на нормативен документ, служещ за гарант и пример в развитието на пространствата.

 

  • Знаете за някое място, което считате за младежко пространство? По повод събитието е създадена интерактивна карта, на която можете да го отбележите. 
  • Можете да подпомогнете инициативата и като се включите в проучване, целящо да създаде предварителна картина на състоянието на младежките просранства в България, отчитайки мнението на ползвателите им и нуждата от тях. 
  • Научете повече за Национална среща “Младежки пространства” тук

 

Върху материала работи: Мария Табакова[:]