[:bg]Новият Генерален секретар на ООН назначава три жени на ключови позиции[:]

1
1344

[:bg]

Новоизбраният Генерален секретар на ООН — Антонио Гутиереш назначи министъра на околната среда и водите на Нигерия — Амина Дж. Мохамед за свой заместник. Още две жени ще заемат ключови постове в организацията по време на мандата на Гутиереш, който започва на 1 януари 2017 г.

Решението за назначенията беше оповестено на 15 декември в Ню Йорк, където новият Генерален секретар подчерта отново, че основен приоритет на ООН под негово ръководство ще бъдат именно равнопоставеността на половете и географското разнообразие.

В официално изявление към медиите Гутиереш заяви, че е щастлив от факта, че ще може да разчита на усилията на точно тези три високо квалифицирани жени, които е избрал заради техния опит в международните дела ‒ развитие, дипломация, права на човека и хуманитарна дейност.

Снимка: UN Information’s Centre / Flickr

Първото назначение на Гутиереш е свързано с поста заместник-генерален секретар. През следващата година тази роля ще бъде изпълнявана от Амина Дж. Мохамед, която понастоящем е министър на околната среда и водите в нигерийското правителство. Преди това Мохамед беше специален съветник по панела − Планиране на развитието след 2015 г., сформиран от настоящия генерален секретар на ООН — Бан Ки-Мун. Продукт на нейната работа са съответно “Програмата за устойчиво развитие 2030” заедно с прилежащите й “Цели за устойчиво развитие”.

Що се касае до кариерното развитие на Амина Мохамед преди ООН, тя е била част от три (последователно преизбрани) администрации в родната си Нигерия, работейки като специален сътрудник по изработването на “Цели на хилядолетието ”. Към настоящия момент Мохамед е и асоцииран професор в магистърската програма “Практики за развитие” на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Снимка: Senado Federal / Flickr

Началник на “кабинета” пък ще бъде Мария Луиза Рибейро Виотти — старши служител в министерството на външните работи на Бразилия и заемаща позицията на помощник-секретар за Азия и Тихоокеанския регион в момента. Тя започва своята кариера на дипломат през 1976 г., а в периода 2007‒ 2011 г. беше избрана за постоянен представител на Бразилия в ООН. Освен това, тази година изтича мандатът й като посланик в Германия.

Снимка: UN Geneva/ Flickr

Последното (за сега) назначение е това на Киюнг-ла Канг (Kyung-wha Kang) от Корейската република, която ще бъде специален съветник в ресор “Политики” в ООН. Понастоящем тя е ръководител на “преходния екип” на Антонио Гутиереш. Преди това е била асистент на Генералния секретар по хуманитарните въпроси и заместник-координатор на ООН при извънредни ситуации. В периода януари 2007 ‒ март 2013 г., Канг беше заместник-върховен комисар по правата на човека.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]

1 COMMENT

Comments are closed.