[:bg]Общо събрание на Европейски младежки форум във Варна [:]

0
1226

[:bg]

15027468_10154770611474851_1843044575934367587_n
Снимка: European youth forum

Близо 250 младежки представители на европейски младежки национални и международни организации се събраха миналата седмица в град Варна, избран за Европейска младежка столица 2017 и домакин на тазгодишното заседание на Общото събрание на Европейски младежки форум (ЕМФ). Цялото събитие се проведе в двореца на културата и спорта в морската столица и в СОК Камчия.

„Освен че тези събития имат висока имиджова стойност за Варна, те вдигат летвата към следващите столици, които ще бъдат техни домакини“, коментира Биляна Раева, член на УС на Варна – Европейска младежка столица и координатор на подготовката на Генералната Асамблея на ЕМФ и церемонията по обявяването на Европейска младежка столица 2019.

Програмата по откриване на грандиозното младежко събитие впечатли чуждестранни и български гости.

През първата част от събитието, на 16 ноември 2016 г., се проведе церемония за обявяване носителя на титлата „Европейска младежка столица 2019 г.“, като за такъв град беше избран Нови Сад (Сърбия). Независимо жури, свикано от ЕМФ, избра Нови Сад между петте финалисти, участващи в надпреварата, останалите бяха: Перуджа (Италия), Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция) и Дери Страбан (Северна Ирландия).

Европейска младежка столица има за основна цел да насърчава участието на младите хора чрез създаване на среда за нови идеи и иновативни проекти.

Избори за нов Управителен съвет на ЕМФ

За президент на ЕМФ бяха номинирани двама представители от организации – членове, Лора Любенова и Луис Мартинез. Общото събрание реши Луиз Мартинез да бъде следващият лидер на организацията. Заместник-председатели на ЕМФ през следващите две години ще бъдат Карина Аутенгрубер (Национален младежки форум на Австрия) и Деян Боянич (OBESSU). Осем нови членове на Управителния съвет бяха избрани в рамките на Общото събрание във Варна. Половината членове на управителния орган са представители на Национални младежки съвети, а останалите – на международни неправителствени организации. Управителния съвет разполага с двугодишен мандат. Визиите на новоизбраните членове може да прочетете тук. 

15055880_10154771557159851_2666553221776130937_n
Новоизбраният Управителен съвет на Европейски младежки форум

През следващия ден делегатите обсъждаха и гласуваха поправки в Стратегията на ЕС за младежта, както и работния план на Европейски младежки форум за периода 2017-2019 г. През следващите две години младежката чадърна организация ще продължи да работи по стратегически теми като по-значително младежко представителство, по-стабилни младежки организации, младежка автономия и приобщаване. ЕМФ също така ще се фокусира и върху нови приоритети като устойчивото развитие и по-значително участие на младежите в създаването на екологична, икономическа и социална стабилност.

Като резултат от срещата на върховния орган на Европейски младежки форум, Националният младежки съвет на Украйна и Международната награда на херцога на Единбург получиха статут на наблюдатели в организацията. Националният младежки съвет на Сърбия и Европейският съюз на младежите с увреден слух станаха пълноправни членове на организацията. В резултат, Европейски младежки форум вече се състои от 103 младежки организации от цяла Европа.  

За пръв път българин съпредседателства Общо събрание на Европейски младежки форум. Това бе Веселин Илиев.

Официални делегати на Национален младежки форум бяха Александър Иванов, Александра Мирчева, Ивайло Богомилов и Лилия Еленкова, а гости бяха Илина Мутафчиева (Дружество за ООН) и Николай Николов.

Европейски младежки форум

Европейски младежки форум (ЕМФ) е платформа от младежки организации от цяла Европа. В нея членуват национални младежки съвети и международни неправителствени организациии. ЕМФ събира представители на младежта от цяла Европа, като подпомага овластяването на младите хора и насърчава активното им участие в обществения живот. Платформата съдейства за представителството на младите и младежките организации пред Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН.

Европейска младежкa столица

Градът, носещ званието Европейска младежка столица, организира инициативи и проекти, с които да се демонстрира активната роля на младите хора и младежките организации в обществото. Варна постигна успех в конкурса през ноември 2014 г., когато бе избрана за Европейска младежка столица за 2017 г.

15036443_10154767526669851_5869672433891454900_n
Снимка: European youth forum

Върху материала работиха: Лия Савова и Екатерина Димитрова

Източници: Европейски младежки форум, Варна 2017

 [:]