[:bg]ООН: Изменението на климата е предпоставка за конфликти[:]

0
1985
Снимка: Pixabay

[:bg]Климатичните промени и последващият недостиг на вода и храна се превръщат във все по-сериозна предпоставка за развитие на конфликти. Най-предразположените към суша и провалени реколти държави са и най-уязвими. Тази взаимовръзка между рисковете за сигурността и климата бе обсъдена по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН.

Изменението на климата е неразривно свързано с някои от най-неотложните предизвикателства за сигурността на нашето време„, заяви заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед. Тя допълни, че нестабилните държави са в опасност да влязат в порочен кръг от конфликти и климатични бедствия.

Изводите на г-жа Мохамед се основават на собствените й  наблюдения по време на пътуване до басейна на езерото Чад в Африка. Регионът се намира в криза, предизвикана от множество политически, социално-икономически, хуманитарни и екологични фактори. Според г-жа Мохамед драстичното свиване на езерото Чад – с повече от 90% през последните 50 години – е довело до влошаване на околната среда, социално-икономическа маргинализация и несигурност, засягащи 45 млн. души.

Недостигът на ресурси увеличава конкуренцията, докато понижаващата се икономическа активност и загубите в селското стопанство водят до липса на възможности за заетост в региона. При тази обстановка населението, особено младите, е изложено на риска от екстремизъм и мнозина се присъединяват към редиците на групировки като Боко Харам. От своя страна, сблъсъците с Боко Харам в североизточната част на Нигерия и съседните Камерун, Чад и Нигер са принудили над 10 млн. души да напуснат домовете си и доведоха до масово унищожаване на основната инфраструктура, здравни и образователни съоръжения, търговски обекти, частни къщи, животни и насаждения.

Заместник-генералният секретар подчерта, че в този контекст изменението на климата действа като умножаващ заплахите фактор, като допълнително прилага напрежение върху слабите от политическа, социална и икономическа гледна точка места. Г-жа Мохамед припомни, че неблагоприятни последици от изменението на климата върху регионалната стабилност са отчетени още в Западна Африка, Сахел и Африканския рог.

Понастоящем ООН увеличава количеството изготвяни оценки на риска за сигурността, свързани с климата, и стратегиите за управление, но климатичните промени настъпват по-бързо в сравнение с ответната реакция. Според г-жа Мохамед сред най-важните програми са тези за подкрепа на жените и младежта.“Опустиняването означава, че жените трябва да пътуват на по-големи разстояния, за да донесат вода и храна. Те са принудени да пропуснат образованието и икономическите възможности в дългосрочен план. Неработещите младежи са склонни да поемат по алтернативен път, тоест този към тероризма, заключи заместник-генералният секретар.

Материала изготви: Лилиана Софкова

Източници: UN[:]